Plzeň: Městskou tržnici, bezpečnost, dopravu a další témata společně probírali radní města a kraje

20.04.2017 10:01

K druhému společnému jednání se sešli členové Rady města Plzně a Rady Plzeňského kraje. Zabývali se tématy z oblasti dopravy, bezpečnosti, ale také řešili například spolupráci při přípravě konceptu městské tržnice, kterou má vedení západočeské metropole v úmyslu zřídit.

Plzeň: Městskou tržnici, bezpečnost, dopravu a další témata společně probírali radní města a kraje
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Rozhodli jsme zřídit městskou tržnici, kde by si lidé mohli koupit regionální potraviny,“ řekl primátor města Martin Zrzavecký. Upřesnil, že se zatím hledá nejvhodnější místo, kde tržnice bude a také se řeší, jak bude provozována. „Tento záměr jednoznačně vítáme. Podpora místních farmářů v různých částech kraje je téma, které nás velmi zajímá,“ reagoval hejtman Josef Bernard. Podle něj vedení kraje vnímá tuto aktivitu, do které se mohou zapojit také místní akční skupiny, jako přínosnou pro rozvoj menších měst a obcí.

Diskutovaným tématem společného jednání byla také otázka výstavby pobytového zařízení pro seniory. Zástupci kraje i města jsou si vědomi, že stárnutí populace s sebou ponese zvýšené nároky na zajištění potřebných sociálních služeb. „Jedna věc je výstavba takového zařízení, druhá věc jsou provozní náklady,“ řekl hejtman. Taková služba by podle jeho slov musela být zapojena do sítě poskytovatelů sociálních služeb, v níž ale nebudou navyšovány finanční prostředky tak, aby byl zajištěn provoz dalších zařízení. Závazek budoucích mandatorních výdajů, kterému by se kraj vystavil, tak spíše podporuje myšlenku posílení terénní péče, jež je současné vedení kraje více nakloněno.

Tradiční oblastí, v níž kraj a město spolupracují, je oblast dopravy. Společným cílem města a kraje je propracovaný systém veřejné dopravy, který bude prostřednictvím přepravních uzlů zajišťovat dobrou návaznost jednotlivých typů dopravy a poskytne lidem komfortní cestování konkurující individuální osobní dopravě.

Krajští a městští radní hovořili také o tématu zaměstnávání agenturních pracovníků. Hejtman Josef Bernard seznámil členy obou rad se závažností situace zejména na Tachovsku, kde i velmi malé obce musejí čelit problémům způsobeným množstvím cizinců. Postup při zajišťování bezpečnosti na základě nedávno uzavřeného memoranda koordinuje Plzeňský kraj s ministerstvem vnitra a je současně partnerem pro starosty obcí a městských obvodů. Primátor uvedl, že město posílilo svůj odbor bezpečnosti. Plzeň také intenzivně komunikuje se zástupci ministerstev a připomínkuje možné úpravy legislativy ve vztahu k pracovním agenturám a cizincům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…