Plzeň: Na radnici se přednášelo o zdravé výživě dětí

19.09.2014 20:40

S moderními poznatky o výživě a jejím vlivu na zdraví přijela zástupcům vedení plzeňských základních a mateřských škol a vedoucím školních jídelen přednášet specialistka na zdravotní prevenci a výživu s více jak 20letou praxí v oboru Margit Slimáková.

Plzeň: Na radnici se přednášelo o zdravé výživě dětí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Praktické tipy a návody, jak pracovat s dětmi na téma zdraví a výživa v hodinách předmětů výchovy a zdraví, vaření nebo při přípravě celoškolních projektů, získali účastníci po základních odborných informacích. „Dozvěděli se například, jak ovlivňuje zdravá strava zdravotní stav, studijní schopnosti i chování dětí, a také o jednoznačné odpovědnosti škol a školních jídelen za stravování dětí v době jejich pobytu ve škole,“ uvádí Martina Tetzeliová z odboru školství, mládeže a tělovýchovy magistrátu.

Součástí přednášky bylo představení takzvaného zdravého talíře, jednoduché a praktické pomůcky pro zdravé stravování, s upozorněním, že základní norma pro školní stravování (spotřební koš) nebrání školám vařit zdravě a zvýšit podíl zeleniny. Celkově by podle Margit Slimákové školní jídelny měly upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, regionální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem.

Při přednášce došlo i na varování před používáním přídatných látek tzv. aditiv (např. glutamát sodný, konzervanty, umělá barviva, ztužené tuky, umělá sladidla) při přípravě školní stravy, které jsou součástí instantních bujonů, polévek, omáček, polotovarů, různých kořenících směsí atd., které se v některých případech běžně a denně ve školních jídelnách používají. Na základě celé řady lékařských studií i poznatků lékařů konzumují děti vysoké množství cukru, který je nezbytné v dětské stravě postupně snižovat, aby se předešlo celé řadě civilizačních chorob, například cukrovce, jíž se může díky špatným stravovacím návykům onemocnět v dětském věku.

Seminář zorganizoval odbor školství, mládeže a tělovýchovy magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…