Plzeň: O bezpečnosti s novým vedením města

19.02.2019 11:59

Aktuální bezpečnostní situace v Plzni a aktivity prováděné v problematice zahraničních pracovníků byly tématem semináře, který se uskutečnil v pondělí 18. února v Plzni.

Plzeň: O bezpečnosti s novým vedením města
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Pro zastupitele města a představitele jednotlivých městských obvodů jej uspořádal Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně. Pracovní seminář zahájili primátor Martin Baxa a radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký, vystoupili na něm zástupci městské policie i státní policie, zazněla data z Úřadu práce a další. Cílem bylo seznámit přítomné s tím, jak se jednotlivé složky zapojují do řešení bezpečnostní situace a jaké mají kompetence.

„Téma bezpečnosti je již delší dobu vnímáno jako priorita a bude pro nás prioritou i nadále. Nicméně jako nové vedení města Plzně si nechceme nechat hned na samém začátku vnutit pohled, že Plzeň je nebezpečná, potýká se s vysokou úrovní kriminality, že řešíme vážné bezpečnostní problémy, že se musíme zabývat krizovou situací. Měl jsem příležitost se se situací seznámit a musím konstatovat, že tento pohled není správný. To, že je takto vnímán určitou částí médií a koluje takové povědomí na sociálních sítích, ještě neznamená, že je to obraz reality bezpečnostní situace v našem městě,“ řekl v úvodu semináře primátor Martin Baxa. Podle jeho slov chce město pracovat na tom, jak je ve veřejném prostoru vnímána bezpečnostní situace v Plzni.

Podle radního Martina Zrzaveckého by město chtělo také na téma bezpečnost uspořádat diskuzi s veřejností. „Zvažujeme, že bychom na září připravili v DEPO2015 dvoudenní akci se složkami IZS. V rámci těchto dvou dnů by přišla na řadu právě i otázka bezpečnosti a diskuze s odbornou i laickou veřejností,“ doplnil Martin Zrzavecký.

Zastupitelům a představitelům jednotlivých městských obvodů byla během tříhodinového bloku představena aktuální bezpečnostní situace v Plzni a aktivity prováděné v problematice zahraničních pracovníků. „Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení koordinuje a vytváří prostor pro předávání informací institucím, které řeší otázku bezpečnosti na území města Plzně a v rámci možností usměrňuje jejich společný a efektivní postup v otázkách řešení bezpečnostní situace v Plzni,“ uvedl vedoucí odboru Aleš Průša, který představil přítomným aktivity a kompetence města v otázce bezpečnosti.

Na semináři dále vystoupili zástupci Městské policie Plzeň, představitelé Městského ředitelství Policie ČR a zástupci cizinecké policie. K problematice cizinců zazněla data z Úřadu práce. V závěru semináře představil Aleš Průša kompetence veřejné správy ve vztahu ke kontrolám ubytoven na území města Plzně. „Město Plzeň se problematikou zahraničních pracovníků intenzivně zabývá. Jedním z cílů tohoto semináře proto bylo jasné vymezení kompetencí jednotlivých složek veřejné správy vůči personálním agenturám a především vůči ubytovatelům. Snažili jsme se vytvořit komunikační platformu pro představitele města a zástupce veřejných institucí, které mají určité kontrolní pravomoci tak, aby jejich společný postup byl co nejefektivnější,“ uzavřel Aleš Průša.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…