Plzeň: Obnovit Kilometrovku pomůže městu dotace z Operačního programu Životní prostředí

20.08.2014 16:26

Město získá zhruba 510 tisíc korun na regeneraci památné aleje Kilometrovka z výzvy zaměřené na obnovu krajinných struktur z Operačního programu Životní prostředí a Státního fondu životního prostředí.

Plzeň: Obnovit Kilometrovku pomůže městu dotace z Operačního programu Životní prostředí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Uzavření smlouvy musí ještě schválit zastupitelstvo. Potom Správa veřejného statku bude moci začít s kompletní regenerací památné aleje v rozsahu ošetření 186 stromů.

Důvodem obnovy je jejich havarijní stav. Patří mezi ně například monumentální a přestárlé topoly černé, olše lepkavé, ale i jiné krátkověké rostliny. Zdravotní řez je naplánovaný na zimu. Vítězem výběrového řízení na zhotovitele se stala firma PROSTROM Bohemia z Plzně. Realizační náklady podle smlouvy o dílo představují částku 555 140 Kč.

První záměry vybudovat procházkovou trasu se objevily v roce 1887. V roce 1892 získala Jednota pro zakládání sadů a okrašlování města Plzně a jeho okolí pozemky na místě stávající aleje, která dostala jméno po tehdejším předsedovi spolku Janu Wýtvarovi. O rok později byly vysázeny stromy podél cesty spojující Kalikovský mlýn s Lochotínským parkem, kde dříve stával lázeňský komplex. Na jaře roku 2009 se uskutečnila první etapa obnovy krátkověkých dřevin, upřednostňovány byly dřeviny dlouhověké, jako jsou lípa velkolistá, jasan ztepilý, dub zimní nebo jilm horský. Památná alej Kilometrovka je od roku 1987 chráněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…