Plzeň: Pěvecký sbor Andílci roztančil město

06.07.2022 16:34 | Tisková zpráva

Do nevšedního nápadu se podruhé pustil Dětský pěvecký sbor Andílci. Poté, co v roce 2019 zapojil do projektu S Andílky zpívá celá rodina přes 250 účastníků napříč generacemi, rozhodl se letos vytvořit hromadné taneční vystoupení na píseň Jerusaléma. Cílem tanečního díla s názvem S Andílky tančí celá rodina, tančí celá země bylo znovu propojit různé generace a vytvořit jedinečný společný zážitek. Několikaměsíční zkoušení vyvrcholilo 27. června 2022, kdy se 333 dětí a dospělých sešlo a zatančilo si. Dopoledne v městském Aktivity centrum Krašovská, kde ještě proběhly poslední tréninky, odpoledne pak v zahradě Kalikovského mlýna. Výsledek veřejnost uvidí v nejbližších týdnech, kdy Andílci představí z tanečního programu videoklip.

Plzeň: Pěvecký sbor Andílci roztančil město
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Mezigenerační projekt podpořilo i město Plzeň. Akci udělil záštitu primátor města Pavel Šindelář. Náměstek David Šlouf a radní Lucie Kantorová se osobně zúčastnili zkoušek a tanečního vystoupení. „Když mě kontaktovala paní Korbelová a paní Vondrová a seznámily mě s touto akcí, byl jsem nadšený. Nadšení se však rychle změnilo v paniku, když jsem se dozvěděl, že mám být také jeden z účinkujících. Nicméně, kdo chce zapálit druhé, musí sám hořet. Tak jsem poctivě trénoval a doufám, že jsem to Andílkům moc nezkazil, protože oni jsou opravdu úžasní a za to, co všechno dělají, mají mou plnou podporu,“ sdělil k akci náměstek David Šlouf.

Také radní Lucie Kantorová hromadný tanec trénovala a v den představení se zúčastnila obou bloků. Vzhledem ke své gesci si vzala pod patronát plzeňské základní školy a jejich přispění do programu. „Jsem velmi ráda, že se z našich škol zapojila přibližně stovka dětí, bylo to celkem pět tříd ze tří základních škol – z 25. ZŠ ve Chválenické ulici, 31. ZŠ v ulici Elišky Krásnohorské a z Bolevecké základní školy. Oceňuji, že se žáci zúčastnili projektu a aktivně se do tréninků zapojili. Poděkování patří i vedení zmíněných škol,“ uvedla Lucie Kantorová.

Velké taneční akci předcházely dlouhé přípravy. „Celý půlrok jsme měli pravidelné zkoušky v aule 1. základní školy, kde nyní pěvecký sbor Andílci působí. Už ze záznamů zkoušek bylo patrné, že se účastníci napříč generacemi pro tento projekt nadchli, a proto jsme se postupně posouvali výše a výše k našemu cíli. Hnacím motorem nám bylo natáčení videoklipu, který má šířit pozitivitu a dobrou náladu mezi lidmi a ukázat, že mezigenerační spojení je bezkonkurenčním projektem pro celý svět a že to opravdu jde,“ vysvětlila Jana Marie Kateřina Korbelová, vedoucí pěveckého sboru.

Pro Dětský pěvecký sbor Andílci je typické, že jejich akce jsou většinou něčím speciální. A že ve většině případů pomáhají. Ani tento projekt nebyl výjimkou. V rámci odpoledním programu v Kalikovském mlýně se prodávala speciální trička a kšiltovky, výtěžek z prodeje i dobrovolné příspěvky a dary partnerů tentokrát přispěly na rehabilitaci nemocného Jiříka.

Kromě města Plzně podpořily záměr Andílků i městské obvody – Plzeň 1 a Plzeň 9-Malesice. Záštitu převzal také bývalý primátor a nynější ministr kultury Martin Baxa. Akci podpořily i další známé osobnosti, například moderátorka a herečka Taťána Krchovová nebo herec a zpěvák Milan Peroutka.

Dětský pěvecký sbor Andílci vznikl v roce 2009. Za dobu svého fungování prošlo uskupením přes 500 dětských i dospělých zpěváků. Sbor absolvoval přes 300 koncertů doma i v zahraničí a v repertoáru má přes 200 skladeb v češtině i různých jazycích – například finskou hymnu. Andílci se často věnují dobročinným projektům, svými aktivitami a koncerty na ně pomohli vybrat přes jeden milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…