Plzeň: Plzeňská filharmonie hraje seniorům a už představila novou sezonu

23.06.2021 10:06

Plzeňská filharmonie ve středu 23. června zahraje seniorům. Vystoupí s programem Dvořákovské pohlazení ve dvou plzeňských domovech se zvláštní péčí. Nejprve od 10 hodin zahraje ve Čtyřlístku v Kotíkovské ulici na Severním Předměstí a od 14 hodin v domově Petrklíč v Západní ulici v Plzni Bolevci.

Plzeň: Plzeňská filharmonie hraje seniorům a už představila novou sezonu
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Když Plzeňská filharmonie nemohla v době koronaviru veřejně vystupovat, věnovala se velmi intenzivně nahrávací činnosti a vzniklo tak několik mimořádných snímků, které vyšly i na kompaktních discích. Bez účasti veřejnosti se odehrálo i několik významných koncertů, které přenášely divákům jen televizní kamery. Protože ale nic nemůže nahradit ten bezprostřední kontakt s publikem, už tehdy jsme plánovali, že jakmile to jen trochu půjde, do seniorských zařízení se určitě vrátíme, protože jejich obyvatelé takový blízký kontakt s hudbou velmi potřebují a zároveň jsou i nejvděčnějším obecenstvem,“ uvedla ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Další letní koncerty Plzeňské filharmonie pod širým nebem jsou v jednání a vyvrcholí 22. srpna večer velkým open air koncertem populárních filmových melodií na plzeňském náměstí Republiky v rámci Festivalu na ulici, jenž je součástí projektu Živá Plzeň.

Plzeňská filharmonie už zároveň tento měsíc na tiskové konferenci představila svůj program pro novou uměleckou sezonu 2021/2022.

„Velice mě těší, že do nové koncertní sezóny vstupuje Plzeňská filharmonie s velmi zajímavým hudebním programem a v čele s novým šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim, že bude spolupracovat s řadou vynikajících umělců a že nás v rámci abonentních řad i mimořádných koncertů provede díly nejvýznamnějších klasických skladatelů i komponistů soudobé hudby včetně té filmové, přičemž nezapomene ani na nejmladší generaci, kterou uvítá oblíbený Filharmoníček. Doufám, že po dvou nedokončených předchozích sezónách si již budeme moci vychutnat všechna vystoupení filharmonie naživo, neboť je to právě interakce s diváky, co činí umění živým uměním. Přejme si společně, aby nám Plzeňská filharmonie přinášela v nové sezóně jen radost a mimořádné umělecké zážitky,“ upozornila na některé změny a plány náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová uvedla, že v abonentní řadě Diamant je připraveno sedm a v řadě Platina devět koncertů. Obě řady obsahují vždy jeden bonusový koncert, kterým chce Plzeňská filharmonie poděkovat svým abonentům za trpělivost a přízeň v době koronaviru. „V řadě Platina to bude jeden z vrcholů sezóny – koncert s názvem Alban Beikircher & Novosvětská, který je zároveň zahajovacím koncertem festivalu Smetanovské dny, a v řadě Diamant to bude letošní novinka Silvestr s Plzeňskou filharmonií, který nahradí loňské Novoroční gala. V obou řadách pak dále vystoupí například nadějný český klavírista Marek Kozák, violoncellista Michal Kaňka, violistka Kristina Fialová nebo houslistka Pavla Tesařová. Mimořádným hostem bude světoznámý dirigent José Moreno, který 28. dubna povede koncert Plzeňské filharmonie s mezzosopranistkou Janou Sýkorovou,“ představila část programu Lenka Kavalová.

Kromě obou klasických abonentních řad nebude chybět ani crossoverová řada zaměřená na nové trendy – film a muzikál. Připravena je Hollywoodská středa s Plzeňskou filharmonií a Chuheiem Iwasakim, chystá se slavnostní koncert k poctě plzeňskému rodákovi a zakladateli Divadla Semafor Jiřímu Suchému u příležitosti jeho životního jubilea. Společně s Jitkou Molavcovou a dalšími členy Semaforu se skloubí originální a nezaměnitelný zvuk divadla s Plzeňskou filharmonií. Pro pravidelné návštěvníky crossoverových koncertů naopak není novinkou propojení skupiny Malina Brothers s Plzeňskou filharmonií. Stejně jako v minulých sezónách je pro dětské publikum připravena řada Duha s originálními interaktivními pořady osvědčené autorské dvojice Martin Pášma – Tomáš Ille Namaluj si hudbu, Jazyk svatého Jana a Máme rádi zvířata.

„Jsem moc rád, že se kulturní život v našem městě po dlouhých měsících odmlky v době pandemie pomalu začíná vracet do normálních kolejí. Velmi se těším, že si milovníci dobré hudby, k nimž se rovněž počítám, budou moci nerušeně vyslechnout a užít si všechny krásné koncerty, které Plzeňská filharmonie na příští sezonu připravila. Vím, že hudebníci v době lockdownu nezaháleli – zkoušeli nové skladby, pořizovali nahrávky, s úspěchem vysílali on-line Smetanovu Mou vlast. Jsem ale velmi rád, že se už brzy dočkají zaslouženého potlesku publika, který jim bezpochyby velmi scházel,“ popřál orchestru do nové sezony primátor města Plzně Martin Baxa.

Předprodej abonmá pro stávající i nové předplatitele začal už 16. června s tím, že stávajícím předplatitelům jsou jejich místa rezervována do 2. července. Konečná uzávěrka prodeje abonmá je 31. července. Vstupenky na jednotlivé koncerty budou v prodeji od 2. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…