Plzeň: Primátor města přijal zástupce Belgie a Spojených států amerických

10.05.2017 13:01

Primátor města Plzně Martin Zrzavecký společně se svým prvním náměstkem Martinem Baxou přijal dnes v rámci Slavností svobody 2017 velvyslance Belgického království v Praze Grégoire Vardakise a Chargé d’Affaires Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze Kelly Adams-Smith.

Plzeň: Primátor města přijal zástupce Belgie a Spojených států amerických
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Primátor města zástupcům Belgie a Spojených států amerických poděkoval za jejich účast na největších oslavách konce druhé světové války v České republice a vyjádřil přání nad budoucí účastí zástupců těchto zemí na dalších slavnostech.

„Po mém nástupu do funkce Chargé d’Affaires Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze v lednu letošního roku jsem jako první událost do svého diáře přijala účast na Slavnostech svobody 2017 v Plzni. Pro americkou ambasádu v Praze je obrovskou ctí účast na vašich oslavách konce druhé světové války a i nadále v tomto budeme pokračovat. Děkujeme městu Plzni za to, jak ctí památku amerických veteránů a padlých vojáků, kteří zde ve vašem kraji a ve vašem městě bojovali za svobodu v květnu roku 1945,“ poděkovala primátorovi Kelly Adams-Smith.

„Slavnosti svobody v Plzni jsou mými prvními, velvyslancem Belgického království v Praze jsem se stal v září minulého roku a jedna z prvních věcí, která mi byla sdělena, byla účast na Slavnostech svobody v Plzni. Jsem poctěn, že zde s vámi mohu uctít památku našich vojáků, kteří za svobodu položili své životy,“ uvedl na úvod setkání belgický velvyslanec Grégoire Vardakis. Dále vyzvedl výbornou partnerskou spolupráci města Plzně s belgickým městem Liège, a to především v roce 2015, kdy se Plzeň stala Evropským hlavním městem kultury.

Na závěr setkání se primátor města společně se zástupci ambasád zamýšlel nad budoucností a dalším směřováním těchto oslav. V minulých letech se slavností účastnily desítky veteránů, v letošním roce do Plzně mohlo přijet pouze deset veteránů, šest belgických a čtyři američtí. Jednoznačná shoda mezi zúčastněnými panovala v otázce vzdělávání občanů a neustálém připomínání událostí týkajících se naší minulosti, aby se momenty 20. století již nikdy neopakovaly.

Zástupci amerického a belgického velvyslanectví se společně s primátorem a členy Rady města Plzně zúčastnili pietního aktu u pamětní desky Bratrstva 17. praporu belgických střelců a desky věnované 16. obrněné divizi americké armády na radnici, kde položili na památku obětím války věnce a květiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…