Plzeň: Primátor přijal uznávaného vědce a výzkumníka profesora Miroslava Baldu

13.05.2017 12:45

Primátor Martin Zrzavecký přijal v úterý 9. května 2017 mezinárodně uznávaného vědce a výzkumníka profesora Miroslava Baldu s manželkou Marií u příležitosti jeho 85. narozenin, jež oslaví 20. května. Profesor obdržel od primátora stříbrnou pamětní minci. Setkání se zúčastnil i náměstek primátora Petr Náhlík.

Plzeň: Primátor přijal uznávaného vědce a výzkumníka profesora Miroslava Baldu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Byl jsem tady před mnoha lety, když jsem dostal ocenění od tehdejšího primátora Mračka,“ zavzpomínal Miroslav Balda. V roce 1992 obdržel od Zdeňka Mračka Historickou pečeť města Plzně za vědecké výsledky a organizační činnost ve výzkumu.

Miroslav Balda je stále ve výzkumu aktivní, tři dny v týdnu pracuje ve Výzkumném a zkušebním ústavu Plzeň, ÚJV ŘEŽ. Primátora zajímal jeho názor na současný stav výzkumu v České republice. Podle vědce je situace v posledních letech mnohem lepší než v 90. letech, stát na něj věnuje více prostředků. Debata se také točila okolo výzkumných center, která v posledních letech vznikají v České republice díky dotacím z Evropské unie. Zástupci města se s vědcem shodli na tom, že se v budoucnu objeví problémy s jejich udržitelností. „Domnívám se, že až si budou muset centra vydělávat sama na sebe, začne se oddělovat zrno od plev, a mohou vzniknout velké potíže,“ mínil primátor.

Profesor Ing. Miroslav Balda, DrSc., je rodilý Plzeňan, od mládí až do důchodu pracoval pro závody Škoda. Po mnoho let se věnoval činnosti v Československé a později České společnosti pro mechaniku v místních i celostátních orgánech, po šest let pracoval v řídících orgánech Grantové agentury České republiky. S manželkou Marií mají tři syny. Od roku 1945 až do dneška je členem Junáka. Jeho zálibou byla sportovní střelba, od studentských let rád fotografuje.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…