Plzeň: Projekt Prostě pořád řídím má další absolventy

12.10.2020 12:59

Podzimním blokem v termínu 14. září a 5. října 2020 pokračoval projekt magistrátních odborů sociálních služeb a registru vozidel a řidičů Prostě pořád řídím. Ten směřuje na aktivní řidiče-seniory.

Plzeň: Projekt Prostě pořád řídím má další absolventy
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Ten směřuje na aktivní řidiče-seniory. Praktickou výuku absolvovaly na dvě desítky účastníků starších šedesáti let. Poslední plánovaný termín pro letošní rok, 26. října, musel být v důsledku vládních opatření zrušen. Kurz bude pokračovat na jaře 2021.

Parkoviště DEPO2015 se tak v uvedené dny stalo dějištěm kondičních jízd ušitých na míru právě řidičům ve věku 60+. „Praxe ukazuje, že čím dál častěji začínají jezdit senioři, kteří dlouhá léta neseděli za volantem – buď z nutnosti, ať již po ztrátě partnera, aktivního řidiče, nebo z důvodu přestěhování se mimo město. Senioři jsou společností vnímáni jako opatrnější, s pomalejšími reakcemi, což je ale právě v silničním provozu, v kombinaci s novými vozy a moderními technologiemi, ku škodě věci. Šanci oživit si pravidla, seznámit se s aktuálními změnami v dopravních předpisech nebo třeba působením odstředivých sil při jízdě společně s lekcí zvládání smyku a aquaplaningu přímo pod vedením profesionálů, proto vítají,“ vysvětlila podstatu projektu náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková, která nad akcí převzala záštitu a jako účastnice kurz na jaře zároveň absolvovala.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Její slova potvrzuje i jeden z účastníků podzimního kurzu: „Rád bych touto cestou poděkoval všem organizátorům akce pro seniory Prostě pořád řídím. Veškeré školící lekce byly velice poučné a všichni jsme si osvěžili paměť a dozvěděli se novinky. Třešničkou na dortu byla Škola smyku, kterou řídil excelentně pan Březina. Jsem řidič amatér už 55 let, projel jsem celou západní Evropu, řídil jsem i v několika asijských státech. Přesto jsem se dozvěděl plno užitečných rad a vyzkoušel prakticky, co moje auto umí i v nepříznivých povětrnostních podmínkách a na co se mohu spolehnout. Myslím, že to nebyl pro nás promarněný čas a vy jste tímto přispěli k větší bezpečnosti řidičů seniorů.“

Kurz, který bude pokračovat na jaře 2021, odborně zajišťuje Škola smyku Plzeň, s. r. o. a je pro řidiče 60+ zdarma. Kapacita je maximálně 12 účastníků, což zajišťuje individuální přístup ke každému z nich.

Účastníci kurzu musí být zdravotně způsobilí, vlastnit řidičské oprávnění skupiny B, nesmí být pod vlivem alkoholu a ani jiné návykové látky, jejich vozidla musí být v řádném technickém stavu a splňovat podmínky provozu na pozemních komunikacích, které uvádí vyhláška č. 341/2014 Sb.

Zájemci o jarní kurzy se mohou hlásit přímo u vedoucí Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně Aleny Hynkové prostřednictvím e-mailu hynkova@plzen.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…