Plzeň: První výdejní bibliobox už je v provozu. Funguje nonstop

31.01.2023 17:57 | Tisková zpráva

Obvodní knihovna Lochotín už provozuje první chytrý výdejní bibliobox v Plzni a čtenáři si tak objednané knihy mohou vyzvednout kdykoli bez ohledu na otevírací dobu.

Plzeň: První výdejní bibliobox už je v provozu. Funguje nonstop
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Samoobslužný box bude sloužit nejen čtenářům zaregistrovaným v lochotínské knihovně, ale využívat ho mohou i čtenáři ostatních provozů městské knihovny. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

„Mám radost, že je připraven první výdejní bibliobox, jenž je pro čtenáře velkým přínosem. Funguje jednoduše, stejně jako třeba výdejní boxy e-shopů. Čtenáři si prostřednictvím svého on-line konta objednají knihy a informace o objednávce společně s kódem pro vyzvednutí pak obdrží e-mailem nebo SMS zprávou,“ vysvětlila radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

Knihovna města Plzně (KMP) se podle její ředitelky Heleny Šlesingerové inspirovala u Městské knihovny Klatovy v návaznosti na potřebu bezkontaktního půjčování knih během covidové pandemie. „Už existuje řada různých typů boxů, my jsme se ale rozhodli právě pro ten, který mají v Klatovech. Jde totiž o chytrý výdejní box plně propojený s knihovním systémem Tritius, ve kterém pracuje také KMP,“ popsala Helena Šlesingerová. Zmínila také, že knihovna na Lochotíně má k dispozici více než 61 tisíc svazků a lze zapůjčit knihy, mapy a audiovizuální média. „Jediné, co si lidé nemohou půjčit, jsou například deskové hry, které se do biblioboxu nevejdou,“ dodala ředitelka KMP.

Použití výdejního knihoboxu je zpoplatněno, poplatek za vyzvednutí z jedné schránky je 10 korun. Výpůjční doba dokumentů půjčených prostřednictvím biblioboxu je 28 dní. Objednávku si uživatel musí vyzvednout během pěti dnů. Náklady na pořízení a instalaci činily 623 tisíc korun. KMP na něj získala dotaci od Ministerstva kultury ČR ve výši 308 tisíc korun. Zbytek nákladů bylo hrazeno z investičního fondu knihovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…