Plzeň: Slavnosti svobody pokračovaly pietním aktem u pamětních desek

06.05.2013 20:47

Slova díků a chvály a především pak apel uchovat vzpomínky na všechny, kteří v roce 1945osvobozovali Plzeň, provázely pietní akt u pamětních desek Bratrstva 17. praporu belgických střelců a desky věnované 16. obrněné divizi americké armády na schodišti radnice.

Plzeň: Slavnosti svobody pokračovaly pietním aktem u pamětních desek
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

 

Vzpomínkového setkání se kromě zástupců města, které reprezentovali primátor Martin Baxa a jeho náměstci Martin Zrzavecký, Eva Herinková a Petr Rund, zúčastnili také američtí a belgičtí veteráni. Dalšími čestnými hosty byli velvyslanec USA Norman L. Eisen a Chargé d´affaires velvyslanectví Belgie Frederik Develter, které krátce před tím přijal primátor Martin Baxa.
 
Za město při této příležitosti promluvila náměstkyně primátoru Eva Herinková. „Odvaze a statečnosti se člověk nijak neučí. Může se nechat inspirovat příběhy, které se díky vzpomínkám stávají součástí kulturního dědictví té které země či oblasti. Součástí našich vzpomínek, které s vděčností uchováváme, se tak stávají příběhy mnohých vojáků, kteří už tady s námi být nemohou… Vzpomínejme tedy na všechny hrdiny, díky nimž dnes žijeme ve svobodné zemi, a vyprávějme příběhy statečnosti mladým lidem a dětem. Jedině tak je budeme inspirovat k lidské statečnosti a odvaze. Jedině tak nezapomeneme na to, že svoboda a život v míru nejsou samozřejmostí, že svobodná budoucnost byla vykoupena cenou nejvyšší,“ uvedla náměstkyně.
 
Také další řečníci připomněli důležitost odkazu  tehdejších osvoboditelů pro mladou generaci. „Potěšilo mě, že v konvoji bylo mnoho malých dětí. Mnohé z nich touto událostí byly opravdu nadšené a já jsem rád, protože děti jsou naše budoucnost,“ uvedl Michel Gilain z Bratrstva 17. praporu belgických střelců, který zároveň přítomné krátce seznámil s historií složité cesty belgických dobrovolníků do Plzně.
 
Stejně spokojený byl z přítomnosti mnoha mladých lidí na včerejším konvoji také americký veterán George Thomson: „Je to velice důležité. Hlavně proto, aby si udělali vlastní představu o tom, čím jejich rodiče a především prarodiče za války procházeli,“ řekl George Thomson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…