Plzeň: Špalíčku je sto let, jeho historii a osobnosti připomíná výstava na radnici

23.06.2023 19:06 | Tisková zpráva

Sto let už v Plzni chodí děti na představení, které pro ně připravuje Loutkové divadlo Špalíček. Významné jubileum připomíná rozsáhlá výstava v mázhauzu a prvním patře plzeňské radnice.

Plzeň: Špalíčku je sto let, jeho historii a osobnosti připomíná výstava na radnici
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Na výstavních panelech textem i fotografií přibližuje historické milníky tohoto ochotnického souboru i jeho významné osobnosti. Nechybějí ani loutky, některé z nich už také oslavují stovku.

„Každému z nás při vzpomínce na dětství se určitě vybaví loutka, se kterou radostně předváděl rodině divadelní kousek. Díky této výstavě vzpomínky ožívají,“ řekla ve svém úvodním slově na vernisáži výstavy Loutkové divadlo Špalíček 100 let, 1923–2023 radní města Plzně Eliška Bartáková, do jejíž gesce spadá také oblast kultury. Nad výstavou převzala záštitu.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21924 lidí

Připomněla také historii souboru: „Špalíček zahájil svou pravidelnou činnost jako sokolské loutkové divadlo v Plzni-Letné v roce 1923. V restauraci U Baumanů hrávali s loutkami vysokými sedmdesát centimetrů. Jejich scéna se několikrát přemisťovala. Nejdříve do hostince U Nových, poté do vily Medřických a pak zpět do sálu U Baumanů. Každou neděli odpoledne pořádali představení pro děti, ve kterých se objevovaly jejich komické postavy Škrunda a Jelimánek. Druhá světová válka jeho fungování přerušila. Soubor obnovil svá pravidelná vystoupení až v roce 1951, opět na Letné. Až do roku 1959, kdy divadlo přestalo vystupovat, hrávalo tradiční loutkové hry. Odmlčelo se až do roku 1965. Soubor začal vystupovat pod novým názvem Špalíček a rozšířil svůj repertoár o moderní hry, na kterých se významně podíleli plzeňští výtvarníci a profesionální loutkáři. Po mnoha změnách svého sídla dnes toto nejstarší hrající amatérské loutkové divadlo v Plzni sídlí v D-klubu na Doubravce.“

Současný principál Špalíčku Petr Bezděkovský s povděkem poznamenal, že soubor má určitě i budoucnost: „Stále k nám přicházejí mladí lidé.“ Poděkoval také všem, kdo se na přípravě výstavy podíleli. Výstava trvá do 7. července.

Špalíček má v současné době v repertoáru osm inscenací, např. Červená Karkulka, Čertovy nevěsty, O malinové studánce a další. Je mezi nimi například i Bajaja – právě loutky a scéna z tohoto představení jsou na výstavě také k vidění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…