Plzeň: V domě na náměstí Republiky 5 bude dokončena obnova nástěnných maleb

04.05.2018 15:12

Zastupitelé města Plzně schválili poskytnutí dotace majitelům nemovité kulturní památky na náměstí Republiky 5 ve výši 300 tisíc korun. Finanční příspěvek umožní provedení odborné opravy restaurování maleb v rámci dokončení druhé etapy obnovy nástěnných maleb v nárožní místnosti v prvním nadpodlaží domu na rohu náměstí Republiky a Rooseveltovy ulice.

Plzeň: V domě na náměstí Republiky 5 bude dokončena obnova nástěnných maleb
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Patricijský nárožní dům na náměstí Republiky prošel v letech 2014 – 2016 celkovou obnovou uličních průčelí. V roce 2017 byla vlastníky realizována první etapa obnovy renesančních nástěnných maleb nalezených v nárožní místnosti provedením rozšířeného restaurátorského průzkumu a fixace odkrytých maleb.

„Jde o zcela unikátní nález v rámci města Plzně, a to jak zařazením výmalby do období renesance, tak též rozsahem jejího zachování. Od doby nálezů renesančních maleb v budově plzeňské radnice při její úpravě v počátku 20. století nebyl na území města u interiérů objektu nenáboženské architektury učiněn nález takového rozsahu a významu,“ vysvětlil Martin Baxa, první náměstek primátora.

V roce 2018 bude obnova renesančních nástěnných maleb dokončena provedením jejich odborné opravy restaurováním. Náklady na provedení restaurování nástěnných maleb v nárožní místnosti prvního nadpodlaží domu v rámci dokončení druhé etapy jejich obnovy činí 660 tisíc korun.

„Dokončením obnovy nástěnných maleb dojde k zachování a celoplošnému zpřístupnění renesanční nástěnné výmalby, která jako unikátní nález prohlubuje znalosti o vývoji pozdně středověké a renesanční malby v Plzni. Veřejnosti bude prezentována v rámci adaptovaných prostor domu,“ doplnil Martin Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…