Plzeň: Výstavba obřích montoven v Liticích stále hrozí

12.02.2020 15:03

Radní města Plzně čeká důležité hlasování o prodloužení pronájmu městských pozemků firmě Accolade na stavbu tzv. Průmyslového parku Litice.

Plzeň: Výstavba obřích montoven v Liticích stále hrozí
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Podle platné nájemní smlouvy měl investor získat stavební povolení nejpozději do 30. 9. 2020, jinak má město právo smlouvu vypovědět. Již teď je jasné, že termín stavitel nestihne, neboť dosud neproběhlo ani územní řízení. Společnost proto podala žádost o prodloužení termínu do 31. 3. 2022. K žádosti se již vyjádřilo Litické zastupitelstvo, které prodloužení jednomyslně odmítlo. Konečné rozhodnutí však náleží radě města Plzně. Ta bude zasedat 17. 2. 2020.

Odpůrci projektu v r. 2017 nashromáždili více než 1000 podpisů proti pronájmu městských pozemků. Tehdy však město nájem schválilo. "Doufáme, že tentokrát se radní přikloní k názoru občanů i zastupitelstva obvodu. Městu nehrozí žádný postih, neboť investor podmínky smlouvy, včetně termínu, přijal. Navíc smlouva pro město nemá žádný přínos. Firma za nájem ještě nezaplatila ani korunu."  říká mluvčí odpůrců projektu Pavel Bosák. Připomíná také, že v současné době je v orgánech města návrh na změnu územního plánu, ve kterém obvod požaduje výrazné zmenšení výrobního území na úkor obytného.

Stavbě průmyslových hal doposud brání nejen vleklé spory o nutnosti tzv. "velké" EIA, ale zejména rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, jímž zamítlo žádost o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Dle názoru ministerstva je projekt v rozporu s územní studií. Umístění průmyslového parku do zóny s tzv. I. třídou ochrany ZPF by představovalo likvidaci vysoce bonitní zemědělské půdy.

Hromadný odpor občanů Litic provází projekt obřích hal od r. 2016, kdy informace o něm pronikly na veřejnost. Ve svých protestech poukazují na nesoulad projektu s územním plánem. Obávají se ekologické zátěže plynoucí ze stovek jízd kamiónů, zničení zemědělské půdy, zamezení vsaku dešťových vod a narušení zásob podzemní vody vrtanými studněmi, ze kterých má areál být zásoben. V neposlední řadě zmiňují i možné negativní dopady očekávaného přílivu stovek agenturních zaměstnanců do oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

16:14 Znojmo: Odborné sociální poradenství nově v Domečku, brzy bude otevřen i společenský sál

Znojemské Centrum odborného sociálního poradenství (dále COSP) se přestěhovalo do bývalého Hotelu Zn…