Plzeň: Z nevyužívaných prostor jsou nové městské sociální byty

27.03.2021 7:37

Plzeň v březnu dokončila výstavbu dvaceti nových bytů na Nové Hospodě ve svém objektu v Prostřední 48. I nové byty poslouží, stejně jako téměř sedm desítek stávajících bytů, k bydlení seniorům a osobám se zdravotním postižením. Avšak jeden byt získá do nájmu Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni pro své studenty, kteří budou pomáhat nájemníkům.

Plzeň: Z nevyužívaných prostor jsou nové městské sociální byty
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Město Plzeň v posledních několika letech systematicky buduje nájemní byty pro lidi, jimž by mohlo hrozit sociální vyloučení, ať již jde o seniory, samoživitele a samoživitelky, rodiny s více dětmi či osoby se zdravotním postižením nebo mladé lidi opouštějící dětské domovy. Vždyť loni jsme například dokončili a předali sociální byty ve Veleslavínově ulici, v minulých týdnech byly dány do užívání sociální byty v ulici U Radbuzy 8 nebo velkometrážní byt v Palackého 16, jenž je určen právě pro mladé lidi, kteří opustili dětský domov. A nyní jsme dokončili výstavbu dvaceti nových bytů v městském objektu v Prostřední 48. A ještě připomínám, že už druhým rokem běží výstavba sociálních bytů na Zátiší, která je asi největším městským bytovým projektem v naší republice. Postavíme tam 179 sociálních bytů. První z nich jsou již téměř dokončeny a už se o ně mohou hlásit nájemci prostřednictvím nového systému žádostí o městské byty, který jsme spustili loni v létě, nebo prostřednictvím Kontaktního místa pro bydlení v Jagellonské ulici. Nájemné v městských sociálních bytech je samozřejmě nižší než nájemné komerční,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Budova v Prostřední 48 je ve stoprocentním vlastnictví města a před výstavbou nových bytů v ní bylo 69 sociálních bytů pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

„Z nevyužívaných nebytových prostor vzniklo dvacet nových malometrážních bytů o dispozicích 1+kk, těch je 14 a mají plochu o cca 30 metrech čtverečních, a šest bytů je 2+kk o zhruba 40 metrech čtverečních,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. Dodal, že byty jsou samozřejmě vybaveny kuchyňskou linkou, do které byl osazen dřez s baterií, sklokeramická deska a digestoř. Součástí každého bytu je koupelna s toaletou, umyvadlem, sprchovým koutem a topným žebříkem.

„Stavební úpravy objektu se však nesoustředily pouze na nové byty, ale i na zlepšení komfortu bydlení pro stávající obyvatele. Uvnitř objektu jsme vyměnili oba výtahy, a to jak evakuační, tak i osobní. Všem stávajícím bytům byly osazeny nové protipožární vstupní dveře s kováním. Opraveny jsou i chodby domu včetně výměny podlahových krytin. Všechny protipožární dveře na chodbách jsou také nové a ve stejném designu jako jsou vchodové dveře do bytů. Vnitřní společné prostory jsou nově vymalovány. Změnou prošel i exteriér, neboť celý dům má i s přilehlou bývalou jídelnou zateplenou fasádu. V rámci prací na exteriéru budovy byly opraveny a natřeny protikorozní barvou balkony stávajících bytů a opraveny terasy, které slouží všem obyvatelům domu,“ vyjmenoval David Šlouf. Dodal, že město Plzeň chce i v Prostřední 48 pokračovat v projektu mezigeneračního bydlení, jež už například běží ve Veleslavínově ulici, kde jeden ze sdílených sociálních bytů obývají senioři a druhý mladí lidé, kteří opustili dětský domov, a vzájemně si pomáhají. „Domluvili jsme s Katedrou sociologie Západočeské univerzity v Plzni a jeden byt v Prostřední 48 budou obývat její studenti oboru sociální práce,“ uvedl David Šlouf.

Upozornil dále, že město dbá na to, aby místo žilo a nebylo vyloučenou lokalitou, proto jsou nebytové prostory za výhodných podmínek pronajaty provozovatelce prodejny se smíšeným zbožím, která nově zajišťuje i služby České pošty. Ve zmíněné bývalé jídelně nově sídlí pobočka Mezigeneračního centra TOTEM. To nabízí nejen obyvatelům Prostřední 48 nejrůznější zájmové a volnočasové aktivity. V objektu je i lékařská ordinace. „A město Plzeň už několik let provozuje v domě sociální poradenství. Odborník například pomůže se zajištěním osobní péče, vyřízením různých sociálních příspěvků i jiných žádostí a podobně,“ připomněl David Šlouf.

Vedoucí oddělení správy Odboru bytového Magistrátu města Plzně Jan Souček upozornil, že celkové náklady na vybudování 20 nových sociálních bytů v Prostřední 48 a na revitalizaci tohoto objektu si vyžádali 43,6 milionu korun z vlastních finančních prostředků města Plzně.

„Stavební práce začaly na konci roku 2019, kolaudace proběhla letos v březnu. Kvůli probíhající pandemii onemocnění covid-19 to bylo oproti původním plánům o trochu později. Na stavbě se však vždy přísně dodržovaly veškerá protipandemická opatření vlády proti šíření nákazy,“ uvedl Jan Souček. Upozornil také na to, že ve stejném období probíhala i rekonstrukce nedaleké budovy v Krajní 5, jež je také majetkem města Plzně a také v ní jsou sociální byty pro seniory. „Budova byla zateplena a dostala novou fasádu. Bylo také nutné vyměnit několik dřevěných oken za nová plastová, aby nevznikaly tepelné mosty.  Opraveny byly i veškeré balkony včetně nového nátěru. Všechny tyto úpravy zlepší obyvatelům domu komfort jejich bydlení a ušetří náklady na vytápění bytů a objektu,“ uvedl Jan Souček s tím, že náklady na opravu v Krajní 5 činily 6,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…