Plzeň: Zástupci velkých firem diskutovali s vedením města o zaměstnancích i bezpečnosti

07.04.2019 17:59

Se zástupci čtyř velkých podniků, působících v Plzni a na Plzeňsku, jež zaměstnávají aktuálně dohromady kolem sedmi tisíc lidí, se sešli zástupci města Plzně.

Plzeň: Zástupci velkých firem diskutovali s vedením města o zaměstnancích i bezpečnosti
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Primátor Martin Baxa, radní pro Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola a radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký s nimi diskutovali na téma agenturního zaměstnávání, zaměstnávání cizinců, o bezpečnosti, ale i o perspektivě daných firem po přechodu na průmysl 4.0, kdy jednodušší práci v těchto podnicích začnou vykonávat roboti. Na druhou stranu chtělo vedení města vědět, co firmy trápí a v čem jim může krajská metropole pomoci. Diskuzní snídaně s podnikateli se budou opakovat.

Setkání se zúčastnili například zástupci společnosti MD Elektronik, montážní firmy pro automobilový průmysl, jež má sídlo v Chotěšově a zaměstnává 3500 lidí, z nichž přes 2000 jsou Češi, zbytek vesměs pracovníci z Ukrajiny. S cizinci má firma podle zástupců velmi dobrou zkušenost a potřebuje je. Podobný názor vyjádřili i další diskutující, kteří se snaží sice cílit vždy nejprve na lokální trh, ale bez cizinců se neobejdou. „Nechci, aby byly továrny na Borských polích vnímány jen negativně. Například my jsme otevřeli i vlastní vývojové centrum, které zaměstnává 100 inženýrů, ta investice do něj byla 750 milionů korun,“ uvedl Jan Voch, provozní ředitel Daikin Industries Czech Republic, jenž je významným celosvětovým výrobcem klimatizačních jednotek. Daikin v Plzni zaměstnává kolem 2200 lidí, 1200 z nich je kmenových. Podle Jana Vocha nyní hrozí, že se pracovníci z Ukrajiny přesunou za prací do Německa, které jim otevírá svůj pracovní trh. To bude znamenat komplikaci pro firmy působící v Plzeňském kraji.

Sociální sítě a média výrazně ovlivňují obraz Plzně

Na lidi z lokálního trhu se až do roku 2018 zaměřoval také JTEKT Automotive Czech Plzen, jenž má kolem 1100 pracovníků, z nich 1000 vlastních. Kvůli jejich nedostatku byl také tento podnik zabývající se výrobou systémů řízení pro osobní automobily nucen hledat jiná řešení, přes agenturu tak například získal čtyři desítky pracovníků ze Španělska. Bohužel kvůli dvěma problémovým španělským pracovníkům se firma potýkala s rozsáhlou negativní medializací. Diskutující se shodli na tom, že potřebují stabilní zaměstnance. „Potřebujeme ty, kteří u nás vydrží, nebudou se točit,“ řekl Marek Dlubal z Assa Abloy Entrance Systems, jež v Koterově zaměstnává 175 lidí a zabývá se výrobou vrat, zavíracích systémů a podobně.

Podle primátora Martina Baxy i radního Martina Zrzaveckého právě sociální sítě a média výrazně v poslední době ovlivňují obraz Plzně. „Navzdory tomu, že statistiky jasně ukazují, že Plzeň není nebezpečné město a bezpečnostní situace se v ní radikálně nezhoršila, vytvořil se vlivem sociálních sítí dojem, že jsme město s problémy, které tu způsobují agenturní zaměstnanci v montovnách,“ řekl primátor.

Podle Vlastimila Goly chce město v setkávání se zástupci významných podniků z regionů pokračovat. „Vize německé filozofie 4.0 předpokládá, že se automatizace průmyslu může dotknout až 40 procent pracovních míst. Proto o tom musíme mluvit a musíme umět v předstihu reagovat na fakta, která přijdou,“ vysvětlil Vlastimil Gola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

22:05 Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dvě obecně závazné vyhlášky města, které se vztahují k…