Plzeň chce provozovat Měšťanskou besedu vlastní firmou

25.10.2017 6:34

Rada města Plzně schválila záměr dalšího provozování Měšťanské besedy v Plzni. Radnice chce odkoupit dvacetiprocentní podíl ve společnosti DOMINIK CENTRUM s. r. o. od Ivana Jáchima tak, aby se město Plzeň stalo jediným stoprocentním vlastníkem této společnosti. Ta bude poté i nadále zajišťovat provoz objektu a veřejnou kulturní službu, tedy program Besedy. Ročně se v Měšťanské besedě koná několik stovek kulturních produkcí, například v roce 2015 jich bylo 683, loni dokonce 800.

Plzeň chce provozovat Měšťanskou besedu vlastní firmou
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Model, kdy bude mít objekt na starost naše městská organizace, nám umožní jeho provozování formou in-house zadání, což znamená, že odpadne povinnost vypisovat tendr na provozovatele. Hlavním cílem tohoto kroku je to, aby byla zajištěna kontinuita provozování objektu i dramaturgické koncepce kulturních akcí pro veřejnost, která se těší velké a dlouhodobé spokojenosti návštěvníků Měšťanské besedy “ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Město nyní nechá zajistit znalecký posudek na ocenění hodnoty společnosti DOMINIK CENTRUM s. r. o. a předloží nabídku odkupu Ivanu Jáchimovi, jenž vlastní 20 procent společnosti. Společnost DOMINIK CENTRUM s. r. o. zajišťuje na základě veřejné zakázky kulturní služby a efektivní využití prostor v objektu Měšťanské besedy od roku 2009, aktuální smlouva mezi městem Plzeň a společností je platná do roku 2018.

Měšťanská beseda je jedním z nejvýznamnějších kulturních zařízení ve vlastnictví statutárního města Plzeň, je ve vynikajícím technickém stavu a je strategicky umístěna v centrální části města. „Vzhledem k technickému stavu a aktuálnímu rozsahu lokální kulturní infrastruktury neexistuje na území města obdobný objekt s takovýmto spektrem nabídky prostor i služeb pro každodenní kulturní aktivity. V Měšťanské besedě se konají festivaly, koncerty, divadelní a filmová představení, plesy, taneční, konference, společenské a vzdělávací akce i studentské promoce a řada dalších akcí,“ uvedla Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně.

Měšťanská beseda disponuje dvanácti sály a prostory venkovní zahrady, maximální kapacita je kolem 1000 osob. Kulturní akce v Měšťanské besedě loni navštívilo přes 83 tisíc lidí.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…