Plzeň navštívili významní hosté z Německa, zaujal je koncept Smart City Plzeň

18.02.2017 19:59

Vedoucí oddělení hospodářského a vědeckého referátu Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Rebeccu Kasens a vedoucího Obchodní a průmyslové komory Regensburg Richarda Brunnera přivítal ve čtvrtek 16. února na plzeňské radnici primátor města Martin Zrzavecký.

Plzeň navštívili významní hosté z Německa, zaujal je koncept Smart City Plzeň
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Důvodem jejich návštěvy byl zájem seznámit se blíže s chytrým konceptem západočeské metropole, která se řadí v rámci České republiky mezi průkopníky naplňující koncept Smart City.

„Bylo to velmi příjemné setkání. Mezi tématy, která jsme probírali, byl například náš koncept vzdělávání Smart Edu Plzeň, bavili jsme se také o chytrých řešeních v oblasti dopravy v našem městě, o funkcích Plzeňské karty a podobně,“ přiblížil primátor.

 

Součástí návštěvy byla také exkurze v Centru robotiky a krátká ukázka létání s drony. Na půdě areálu DEPO2015 se hovořilo právě hlavně o aktivitách na podporu technického vzdělávání, které radnice konceptem Smart Edu Plzeň realizuje, a to prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně.

„Město podporuje technické vzdělávání na všech jeho úrovních – od mateřských škol po univerzitní prostředí. Tyto cíle naplňujeme různými způsoby, ať už jsou to atraktivní soutěže pro děti a studenty, vybavení škol moderní technikou nebo podpora pedagogů a výchovných poradců. Nejnovějším úspěchem na univerzitní úrovni je vznik unikátního výukového programu zaměřeného na drony, jediného svého druhu v České republice. To vše má pak přesah do nově budovaného centra Dronet, které bude sloužit jednak podnikatelům v oblasti znalostní ekonomiky, ale i studentům, kterým chceme vytvořit podmínky pro zakládání vlastních firem,“ vysvětlil provázanost podpory technického vzdělávání Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

 

Zástupci ze Spolkové republiky Německo hodnotili aktivity, které Plzeň realizuje, velmi pozitivně. „Dnes jsem se toho naučila hodně, jsem opravdu velmi mile překvapena, vnímala jsem Plzeň jako město, které má krásné památky a historii, ale dnes jsem viděla, že je nejen městem s tradicí, ale že je zároveň smart a digitální, opravdu má před sebou budoucnost. Velmi mě nadchlo Centrum robotiky, protože sama mám děti, a když se dívám do budoucna, tak si myslím, že zde jde město opravdu tím správným směrem. Pokud dovolíte, opravdu velmi ráda se budu podílet na sdílení těchto myšlenek, získala jsem obrovské know-how“ řekla vedoucí oddělení hospodářského a vědeckého referátu Velvyslanectví Spolkové republiky Německo Rebecca Kasens.

 

„Jsme dnešní návštěvou nadšeni, myslím, že záměry chytrého města budujete velmi zajímavým způsobem a domnívám se, že investujete na správných místech, že brzy pocítíte návratnost.  Co se týká robotiky, programování nebo dronů, to jsou znalosti ‚dětí zítřka‘ a budou nedílnou součástí mnoha profesí. Rádi se necháme aktivitami západočeské metropole inspirovat,“ dodal vedoucí Obchodní a průmyslové komory Regensburg Richard Brunner.

Závěr setkání provázel příslib rozvoje budoucí spolupráce. Jedním z takových projektů by mohlo být například Česko-německé kulturní jaro – projekt, při kterém by bylo možné propojit aktivity česko-německých firem se záměry, které se v Plzni v rámci Smart City Plzeň realizují a zároveň podpořit technické vzdělávání dětí na mezinárodní úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.