Plzeň nebude zdražovat předplatné své městské hromadné dopravy

02.07.2022 17:28 | Tisková zpráva

Plzeň nebude zdražovat předplatné své městské hromadné dopravy. Kvůli inflaci jen změní cenu u jednotlivých jízdenek. Výhodný tarif nabídne lidem v nouzi.

Plzeň nebude zdražovat předplatné své městské hromadné dopravy
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

S dobrou zprávou přišli radní města Plzně. Ti na svém zasedání v pondělí 27. června 2022 schválili několik novinek v městské hromadné dopravě (MHD) v Plzni, která je součástí Integrované dopravy Plzeňského kraje. Přičemž hlavní je, že pro lidi s předplatným pro MHD se nic měnit nebude, cena zůstane stejná jako v letošním roce. Nově se zvýší jen cena krátkodobého jízdného, přibudou tarify pro přepravu kol a zvířat, lidé v hmotné nouzi budou moci využít nového výhodnější předplatného. Ke změnám tarifu a k dalším opatřením v MHD se vyjadřovaly také jednotlivé plzeňské obvody, všech deset souhlasilo.

Od 1. ledna příštího roku bude cena nepřestupné jízdenky, takzvaného bločku, který má papírovou podobu a při nástupu do vozu MHD se označuje ve strojku, 22 korun – zvýšena bude o 2 koruny ze současných 20 korun. O stejnou sumu, tedy o 2 koruny se navýší cena přestupné jízdenky s platností na 30 minut, která se kupuje přímo ve voze MHD pomocí platební karty nebo Plzeňské karty, její současná cena je 18 korun, od 1. ledna 2023 to bude 20 korun.

Všechny změny tarifů krátkodobých jízdenek jsou uvedeny v tabulce:

Tabulka změn tarifů krátkodobých jízdenek

V minulém roce tarify těchto krátkodobých jízdenek zdraženy nebyly. Zdražení od 1. ledna 2023 je cca 10 procent a jde o kumulaci inflace za roky 2019 až 2021. Rada města Plzně svým usnesením v roce 2015 schválila princip plynulé valorizace ceny jízdenek v MHD vždy o roční míru inflace a případně jiné faktory.

Náměstek primátora města Plzně Michal Vozobule, do jehož gesce mimo jiné spadá také oblast dopravy, upozornil: „Město Plzeň nezvyšuje ceny předplatného v MHD. V příštím roce zůstanou na stejné úrovni jako letos. To znamená, že základní roční předplatné bude opět 4252 korun, půlroční 2460 korun, 30 dní 508 korun a 31 dní 520 korun. V oblasti předplatného město mimořádně na valorizační princip rezignuje. Nechceme zvyšovat budoucí zátěž předplatitelů v současné složité době, kdy se předpovídá vysoká inflace, které bude mít vliv například na zvýšení cen nájmů, energií a jiných životních potřeb.“

Rada města Plzně schválila i další změny v oblasti MHD. Od ledna příštího roku se rozšíří okruh jízdních dokladů pro přepravu jízdních kol a zvířat. Dosud bylo možné zakoupit pouze jízdenky na jejich přepravu na dobu 30 nebo 60 minut. Nově to bude také na 180 minut nebo na 24 hodin. Cena za přepravu jízdního kola na 180 minut bude činit 42 korun, za přepravu na 24 hodin 72 korun. Již zavedené časové jízdné pro přepravu kol na 30 minut (dosud 18 korun) nebo 60 minut (dosud 22 korun) bude zvýšeno o 2 koruny. Cena za přepravu zvířat na 30 minut (dosud 9 korun) nebo 60 minut (dosud 11 korun) se zvýší o 1 korunu. Ceny pro nově zavedené jízdné za přepravu zvířat na 180 minut, potažmo 24 hodin budou činit 21 nebo 36 korun.

A poslední novinkou v oblasti MHD v příštím roce bude zavedení předplatného pro novou skupinu cestujících – pro osoby pobírající dávku v hmotné nouzi, kteří budou mít nárok na poloviční předplatné, a to po maximální dobu 93 dní. Tohoto nového předplatného budou moci využít lidé, jimž dávky v hmotné nouzi přiznal Úřad práce na základě příslušného zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…