Plzeň pořádá intenzivní kurzy češtiny pro děti uprchlíků, je o ně velký zájem

11.07.2022 13:27 | Tisková zpráva

Kurzy českého jazyka pro děti držitelů dočasné ochrany se rozhodlo uspořádat město Plzeň. Prostřednictvím Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně již realizovalo první kurz v termínu od 27. června do 8. července 2022, druhý začal v pondělí 11. července a potrvá dva týdny. Oba uvedené kurzy jsou určeny dětem, které se svými rodinami uprchly z vlasti kvůli ruské agresi vůči Ukrajině a jsou již zapsány do plzeňských škol nebo se k dodatečným zápisům teprve chystají.

Plzeň pořádá intenzivní kurzy češtiny pro děti uprchlíků, je o ně velký zájem
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Naší hlavní snahou bylo pomoci dětem, které přišly většinou jen se svými matkami či prarodiči do úplně cizího prostředí a pro něž je klíčové naučit se základy českého jazyka, a tím se lépe zařadit do běžných třídních kolektivů. Kurzy jsou sestaveny tak, aby svým obsahem odpovídaly potřebám ukrajinských dětí, které budou v Plzni absolvovat školní docházku a od září je čeká integrace do českého školského systému. Jde o intenzivní, čtrnáctidenní kurzy, které jsou, pro snadnější práci s dětmi a zachování individuálního přístupu k nim, rozděleny do dvou kategorií. První z nich se koná v dopoledních hodinách a je určena pro mladší děti ve věku sedm až deset let. Pro starší je vymezena odpolední výuka, každá skupina čítá maximálně deset dětí,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková, jež má v gesci mimo jiné i oblast sociálních věcí.

Češtinu se děti učí nejen teoretickou výukou, ale i praktickými cvičeními, hrami a doprovodnými činnostmi. „Například v závěru prvního kurzu si děti nazdobily perníčky. Jde vlastně o klasickou výuku formou hry, kdy děti v rámci nějakého tvoření ani nepostřehnou, že se naučily nová slova a automaticky a nenásilně je přejímají,“ doplnila Eliška Bartáková.

„Zaznamenali jsme velké množství dotazů, zda město Plzeň realizuje nějaké jazykové kurzy. I když dlouhodobě pořádáme kurzy češtiny pro dospělé osoby z takzvaných třetích zemí, které jsou finančně podpořeny Ministerstvem vnitra České republiky v rámci projektu Podpora integrace cizinců na lokální úrovni, cítíme potřebu pružně reagovat na aktuální situaci a zvýšený zájem a pomoci dětem, které od září čeká velká zkouška. V první fázi jsme otevřeli dva výše uvedené kurzy, nicméně jejich kapacita je omezená a poptávka značná. Kurzů češtiny je zejména pro děti držitelů dočasné ochrany stále velký nedostatek, i v rámci celého Plzeňského kraje, a proto v kontextu mimořádného zájmu plánujeme otevřít ještě jeden, poslední prázdninový běh, a to v termínu od 15. do 29. srpna 2022,“ upřesnila Tereza Šlajsová, organizátorka kurzů a projektová manažerka pro oblast cizinců zmíněného odboru.

Během tří termínů si lekce českého jazyka projde 60 dětí. Věnují se jim odborné lektorky – Dita Macháčková ze Západočeské univerzity v Plzni, Petra Němcová ze společnosti ROA a Veronika Rožánková, lektorka češtiny pro cizince, se kterou magistrátní odbor spolupracuje i na jiných kurzech. V rámci intenzivního kurzu zajistil magistrátní odbor občerstvení a vše potřebné pro výuku, děti obdržely školní potřeby, sešity, pomůcky a další materiály.

Přihlášení do třetího přidaného kurzu je stále ještě možné. V případě zájmu musí zákonný zástupce dítěte napsat na e-mail slajsovat@plzen.eu. Všichni budou písemně vyrozuměni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …