Plzeň se stará o stovky hektarů trávníků, tisíce m2 záhonů a přes 18 tisíc stromů

05.08.2021 6:31

Kolem 60 milionů korun ročně vynakládá v posledních letech Plzeň na údržbu zeleně na svém území. Stará se o 26 parků s 352 hektary trávníků a o skoro devět tisíc metrů čtverečních záhonů.

Plzeň se stará o stovky hektarů trávníků, tisíce m2 záhonů a přes 18 tisíc stromů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Postupně pak revitalizuje jednotlivé lokality, z nichž se stávají oblíbená místa pro odpočinek Plzeňanů i návštěvníků. I díky tomu patří krajská metropole k nejzelenějším velkým městům v České republice.

„Například parkových ploch máme v Plzni celkem 26. Se 42 hektary je největší z nich Borský park. Přibližně polovinu jeho plochy přitom zabírá lesopark, v jeho historické části jsou zavlažované pobytové trávníky. Zavlažují se také trávníky v sadovém okruhu kolem historického centra, trávníky a na několika dalších místech. Nejstarším plzeňským parkem je Lochotínský park, který svému rekreačnímu účelu sloužil již koncem 19. století, kdy zde byly rašelinné lázně a malá kolonáda,“ připomněl primátor Martin Baxa. O městskou zeleň v Plzni pečuje městská příspěvková organizace Správa veřejného statku města Plzně, část údržby je svěřena přímo městským obvodům.

„Co se týká sídlišť, tak tam sečeme trávníky 3 krát až 5 krát ročně v závislosti na aktuálním počasí. Pobytové trávníky v centru města, například v sadovém okruhu, pak potřebují výrazně intenzivnější údržbu. Tyto trávníky se pravidelně zavlažují, jednou týdně sečou, dvakrát ročně hrabou, prořezávají, aby se prokypřila půda a obnovil porost, a také přihnojují,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Cena za údržbu parku vzrůstá s vodními prvky, jako jsou fontány, pítka, pumpičky či jiné. Tak například cena roční údržby parkové úpravy Mlýnská strouha v Pallově ulici před rekonstrukcí v dubnu 2010 činila ročně přibližně 200 tisíc korun, po úpravě parku, který má nyní vodní plochu, stojí město ročně 800 tisíc korun. Zahrnuje totiž každodenní úklid, ale i péči o vodní plochu včetně ryb. „Díky rekonstrukci parku sem míří mnohem více lidí než před tím. To vyžaduje větší náklady na úklid. I v parku stojí krása peníze,“ řekla Hana Hrdličková z oddělení urbanistické zeleně, které se o většinu zeleně, hlavně v centru, stará. Na území celé Plzně je na 352 hektarů trávníků, o které Správa veřejného statku a jednotlivé městské obvody pečují.

O údržbu zeleně v obytné zástavbě se starají většinou městské obvody. A není jí málo. Ve městě je přes 18 tisíc stromů v ulicích, tedy ve vilových čtvrtích hlavně ve stromořadích, v sídlištích pak rostou stromy často solitérně či v malých skupinkách. „O stromy na veřejných plochách privátních vlastníků, například na parkovištích u super a hypermarketů, se nestará město, ale vlastníci pozemků. Výsadbu stromů na parkovacích plochách vlastníkům v Plzni již od 90. let minulého století ukládá Generel dopravy v klidu. Toto opatření má zamezit vzniku lokálních tepelných ostrovů ve městě a více jej ozelenit i při privátní výstavbě,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Prostranství v Plzni také zkrášluje 617 metrů čtverečních záhonů letniček a 5378 metrů čtverečních trvalek včetně 1167 metrů čtverečních záhonů růží. Pro posezení slouží v městských parcích téměř 3000 laviček.

Správa veřejného statku města Plzně je příspěvkovou organizací města Plzně, která se dle Statutu města stará o městské nemovitosti, jejich údržbu a rozvoj. V její kompetenci tedy je správa a údržba městských komunikací včetně některých chodníků a stezek, správa veřejného osvětlení a světelného signalizačního značení, správa a údržba lesů, rybníků, ale i většiny kašen, fontán, pump a pítek a vybraných parků a lesoparků, jako jsou např. Borský park, Lochotínský park, Lobezský park, park Potoční a Košutecké jezírko či lesoparky Homolka a Špitálský les.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…