Plzeň si připomněla památku padlých vojáků z druhé světové války

08.05.2017 9:32

V pátek 5. května uctili občané Plzně, zástupci města a veteráni z druhé světové války památku padlým vojákům, kteří osvobodili město Plzeň. Vzpomínkové akty se uskutečnily na náměstí Míru před budovou Českého rozhlasu u Památníku bojovníků a obětí válek, na Chodském náměstí u Památníku 2. pěší divize a v Husově ulici u Památníku 16. obrněné divize.

Plzeň si připomněla památku padlých vojáků z druhé světové války
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Každým rokem se během Slavností svobody scházíme zde, u Památníku obětem válek. Při letošním setkání a u příležitosti 75. výročí operace Anthropoid, která měla za cíl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, vzpomeňme především na památku všech Čechů a zejména Plzeňanů, kteří padli či byli popraveni v souvislosti s touto vojenskou operací,“ připomněl hrdinství Plzeňanů náměstek primátora města Plzně Martin Baxa.

Slavnosti svobody 2017 - Pietní akt v Husově ulici

Slavnosti svobody 2017 - pietní akt v Husově ulici

Vzácnými hosty všech pietních aktů byli váleční veteráni z Belgie a Spojených států amerických, kteří uctili památku svých padlých kolegů z obrněných divizí, jež osvobodily západní Čechy včetně Plzně. V letošním roce přijelo na Slavnosti svobody celkem deset veteránů, šest belgických a čtyři američtí.

V sobotu 6. května se konal pietní akt u pamětní desky Bratrstva 17. praporu belgických střelců a desky věnované 16. obrněné divizi americké armády. Tyto pamětní desky se nacházejí na schodišti historické radnice. Vzpomínkového aktu se zúčastnili američtí a belgičtí veteráni, představitelé města Plzně, velvyslanec Belgického království v Praze Grégoire Vardakis a Chargé d’Affaires Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze Kelly Adams-Smith.

Slavnosti svobody 2017 - Pietní akt na plzeňské radnici

Slavnosti svobody 2017 - pietní akt na plzeňské radnici

„Až v roce 1990 jsme v Plzni poprvé prožívali nádherný pocit volnosti. Konečně jsme mohli projevit vděk pravým osvoboditelům a uvítat je u nás. Srdečná atmosféra Slavností svobody trvá 27 let a já jsem hrdá na svoje město, na jeho občany. Každoročně svou přítomností vyvracejí tvrzení, že lidé mají krátkou paměť a neumí se z historie poučit,“ uvedla při pietním aktu náměstkyně primátora Eva Herinková.

Belgický velvyslanec Grégoire Vardakis poděkoval občanům Plzně a představitelům města, že každoročně vzpomínají na památku belgických vojáků, kteří bojovali za naši svobodu, protože jak připomněl, svoboda není trvalá a je potřeba, abychom stále byli spojenci a bojovali za demokracii. Představitelka americké ambasády Kelly Adams-Smith připomněla spojenectví Spojených států amerických a Belgie, když společně jednotky postupovaly západními Čechami a osvobodily naši zemi, že i v dnešní době je velmi důležité naše spojenectví v rámci Severoatlantické aliance a společná ochrana základních lidských hodnot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…