Plzeň spolu s krajem nakoupily energie na burze, chtějí co nejvíce omezit zdražení

18.08.2018 11:30

Město Plzeň a Plzeňský kraj se spojily ke společnému nákupu energií na následující dva roky. Nákup zrealizovaly začátkem srpna na Českomoravské komoditní burze Kladno. V maximální možné míře tím eliminovaly zdražení elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích, ke kterému postupně dochází. Město a kraj se soutěží dostaly pod hladinu současných průměrných cen energií.

Plzeň spolu s krajem nakoupily energie na burze, chtějí co nejvíce omezit zdražení
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Období levných energií už bohužel skončilo a naším úkolem tedy bylo co nejvíce zmírnit zdražení, ke kterému plynule dochází. Spolu s krajem jsme přezkoumali výběr burzovního trhu, pečlivě jsme porovnali parametry komoditních burz v České republice. Mimo jiné jsme si srovnali cenové hladiny, objem zobchodovaných energií, četnost obchodování, úroveň konkurenčního prostředí a požadavky na dodavatele energií. Potvrdilo se nám, že Českomoravská komoditní burza Kladno je pro nákup energií nejlepším řešením,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Podle ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase nakupuje západočeská metropole elektřinu a plyn nejen pro magistrát, ale i pro městské obvody, své příspěvkové organizace a společnosti na Českomoravské komoditní burze Kladno od roku 2012. „Při posledním nákupu jsme nakoupili prozíravě hned na dva roky, tedy roky 2017 a 2018, a nabídli jsme možnost připojit se i spolkům a obecně prospěšným organizacím na území města. Celkově jsme tehdy uspořili 30 procent výdajů na energie a v absolutních číslech jsme snížili náklady o 24 milionů korun,“ zrekapituloval předchozí vývoj Pavel Kotas. Přesnou úsporu díky nejnovějšímu nákupu nyní není možné určit, a to vzhledem k neustále rostoucím cenám energií, prioritou je proto mírnit zdražování.

Při nynějším nákupu se ve spojení s Plzeňským krajem ztrojnásobil poptávaný objem energií na celkem 237 tisíc megawatthodin elektřiny a zemního plynu, přičemž elektřina v hladině nízkého napětí se zobchodovala za 1250 Kč/MWh, zemní plyn charakteru maloodběr se zobchodoval za 584 Kč/MWh a velkoodběr za 569 Kč/MWh. Dodavatelem v případě elektřiny bude společnost Centropol Energy, v případech zemního plynu Pražská plynárenská. Celkem se za město zúčastnilo 138 subjektů, z toho 65 mateřských a základních škol, všechny městské obvody, šest městských organizací, 10 příspěvkových organizací, 41 spolků, tělovýchovných jednot a obecně prospěšných organizací. Nově se připojilo také město Starý Plzenec včetně jejich mateřské a základní školy.

Samotný nákup energií byl realizován v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, který burzovní nákup připouští jako moderní, transparentní a preferovanou formu veřejné zakázky. „Kladenský trh jsme si zvolili vzhledem k vysoce soutěžnímu prostředí, které tlačí ceny energií nejníže. Na tomto trhu jsou přítomni dodavatelé, kteří obsluhují 90 procent českého trhu s energiemi, obchodní systém je tu transparentní, předvídatelný a umožňující soutěžit zakázku do poslední vteřiny,“ uzavřel náměstek Pavel Kotas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…