Plzeň spustila očkování lidí bez domova

29.07.2021 18:55

Město Plzeň učinilo další vstřícný krok směrem k osobám ohroženým sociálním vyloučením. Ve spolupráci s EUC klinikou a v součinnosti s magistrátním oddělením sociálního a dostupného bydlení, odborem sociálních služeb a Městskou charitou Plzeň zahájilo plošné očkování proti koronaviru lidí bez domova a zároveň osob žijících na plzeňských ubytovnách.

Plzeň spustila očkování lidí bez domova
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Cílem je zamezit šíření onemocnění covid-19 ve společnosti a ochránit před ním i zranitelnou skupinu osob žijících na území města Plzně. Očkování začalo ve středu 28. července v Domově sv. Františka. K očkování byla využita jednodávková vakcína. Včera využilo možnost očkování v Domově sv. Františka 47 zájemců.

„Ačkoli nám nikdo tuto povinnost neukládá, vyhodnotili jsme, že je správné jít touto cestou v zájmu ochrany veřejného zdraví všech Plzeňanů. Tento záměr koresponduje s dlouhodobou snahou města věnovat pozornost všem skupinám obyvatel, včetně těch nejpotřebnějších,“ vysvětlil iniciativu primátor města Martin Baxa.

První vlna očkování proti onemocnění covid-19 osob bez domova proběhla ve středu 28. července v areálu Domova sv. Františka Městské charity Plzeň ve Wenzigově ulici a zájem o něj projevilo 47 zájemců, část lidí bez domova již také využila možnosti očkovacích center, kde se nechali očkovat, s registrací těmto lidem pomáhali sociální pracovníci.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

„Logisticky nešlo o jednoduchou akci a nebylo by ji možno realizovat bez úzké spolupráce se všemi zainteresovanými složkami – klíčovou roli sehrály neziskové organizace, které jsou s lidmi bez domova v úzkém kontaktu a přesvědčily je o nezbytnosti očkování v zájmu ochrany jejich zdraví. Významným partnerem v boji proti koronaviru je pro město od počátku vakcinace EUC klinika a její vedení. Jen díky této součinnosti v rovině očkování ohrožených skupin proti covidu-19 nečelily v uplynulých zátěžových měsících plzeňské sociální služby větším ztrátám na životech. I tentokrát mobilní tým EUC kliniky vstřícně zareagoval, a město tak mohlo nabídnout očkování i lidem, kteří z mnoha důvodů nemají možnost nebo zájem dostavit se do standardních očkovacích center,“ upřesnil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem města David Šlouf, který se problematice osob bez domova intenzivně věnuje.

Očkování proti koronaviru osob bez domova probíhá jednodávkovou vakcínou, i s ohledem na životní styl očkovaných. „Nechceme jít direktivní cestou, evidovat očkované první dávkou a zároveň je zavázat, aby se dostavili v přesný den a hodinu na dávku druhou, protože víme, že u řady z nich by to byl problém, některé už bychom ani nedohledali. A tím by celá záležitost ztratila smysl. Pokud chceme nabídnout pomoc a ochránit i tuto cílovou skupinu, pak je třeba přijít za ní, co nejméně věc komplikovat a vytvořit tak podmínky výhodné pro obě strany. Přičemž výsledný efekt je, s ohledem na ochranu veřejného zdraví, přínosem pro celou plzeňskou veřejnost,“ uzavřel radní David Šlouf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.