Plzeň zahájí postupný prodej bytů v lokalitě Sylván

26.04.2017 17:31

Město Plzeň zahájí postupný prodej bytů v lokalitě Sylván. Postaveny byly v rámci programu Podpora výstavby bytů, a to s využitím dotace poskytované Ministerstvem pro místní rozvoj České republiky v letech 2002 až 2005.

Plzeň zahájí postupný prodej bytů v lokalitě Sylván
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Připraveny jsou tři etapy prodeje, celkem se jedná o 483 bytových jednotek. První etapa, jejíž zahájení se předpokládá v roce 2018, zahrnuje domy Slupská 5, Brněnská 48, Slupská 3, Sedlecká 13/Slupská 1, Brněnská 44/Sedlecká 11, Brněnská 46, Sedlecká 5 a Sedlecká 6, jde o celkem 174 bytů.

„Bude zahájena konkrétní příprava prodeje bytů v první etapě. Nejprve proběhne rozdělení budov na jednotlivé byty včetně garážových stání, poté bude stanoven přesný předmět prodeje a jeho schválení v orgánech města. Následně bude Odbor příjmů z pohledávek a prodeje majetku Magistrátu města Plzně ve spolupráci se správcem, Obytnou zónou Sylván, byty nabízet k prodeji jejím nájemcům,“ uvedla radní Helena Matoušová, do jejíž činnosti spadá právě prodej majetku. Předpokládaný příjem města z prodeje bytů v první etapě město odhaduje do deseti milionů korun.

Podle Davida Šloufa, radního pro oblast správy městských nemovitostí, byla dle původních podmínek dotačního programu stanovena vázací doba udržitelnosti na 20 let. „To znamená, že jsme měli s prodejem čekat právě 20 let. Rozhodnutím ministra pro místní rozvoj ze dne 31. října 2013 a nařízením vlády ze dne 3. července 2013 byla umožněna změna vázací doby u těchto obecních nájemních bytů z dosavadních 20 let na 10 let. Teprve ale až v roce 2016 bylo definitivně potvrzeno, že může město zahájit prodej těchto bytových jednotek v celém území této obytné zóny,“ vysvětlil David Šlouf.

Na přelomu roku 2016 a 2017 Ekonomický úřad Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Technickým úřadem Magistrátu města Plzně detailně připravil způsob prodeje bytů tak, aby bylo vyhověno podmínkám dotace, se kterou byly tyto nájemní byty postaveny. Na základě těchto podkladů byly zpracovány Zásady prodeje, podle nichž bude celý prodej probíhat. Záměr prodeje a podobu těchto zásad již projednala a odsouhlasila Rada města Plzně, dne 20. dubna jej schválili zastupitelé.

Město Plzeň už také zjišťovalo pomocí ankety zájem nájemců o odkup bytů. „Prvotně byli osloveni nájemci v blocích E, F a H, které byly postaveny v této obytné zóně jako první. V rámci této ankety byl projeven zájem o koupi u více než 60% nájemců. Jedná se o domy Slupská 5, Brněnská 48, Slupská 3, Sedlecká 13/Slupská 1, Brněnská 44/Sedlecká 11, Brněnská 46, Sedlecká 5 a Sedlecká 6. Tyto domy jsou připraveny k prodeji v první etapě, u které se předpokládá zahájení v roce 2018 – celkem se jedná v této 1. etapě o 174 bytů,“ uvedla radní Helena Matoušová.

Podle Davida Šloufa budou prodejní ceny metru čtverečního bytu různé. Vyjdou z ceny domu, od níž se odečte dotace, připočte úrok z úvěru, který si město na výstavbu vzalo, a odečte takzvaný bonus, který vychází z poměrné části uhrazeného nájemného. „Bude to naprosto transparentní, aby každý věděl, jak se k výpočtu jeho ceny došlo," řekl radní. Pokud lidé ze Sylvánu nebudou mít o byty zájem, město si je ponechá a obyvatelé tam budou dál v nájmu. Byty na Sylvánu získali lidé do nájmu losem, protože zájemců bylo víc než bytů. Pořizovací cena bytu 2+1 se pohybovala mezi 1,5 až 2 miliony Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…