Plzeňané se mohou nechat bezplatně otestovat na HIV a žloutenku

23.11.2018 12:16

Od pondělí 26. do čtvrtka 29. listopadu se mohou lidé v Plzni nechat bezplatně otestovat na infekci virem HIV a žloutenky typu B a C. Tuto možnost budou mít v rámci Evropského testovacího týdne. Vyšetření zájemcům provedou v poradně HIV/AIDS v Purkyňově pavilonu, ulice 17. listopadu 1. Testy mohou být anonymní.

Plzeňané se mohou nechat bezplatně otestovat na HIV a žloutenku
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Samotné testování je jednoduchý a krátký proces, zájemce o test se v ordinaci zdrží asi patnáct minut. Nechat se otestovat může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV – zejména prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog,“ uvedla Daniela Fránová, vedoucí poraden HIV/AIDS Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem.

Zdravotní ústav se zapojí do Evropského testovacího týdne a přidá se tak k více než stovce organizací z 53 zemí světa, které se v letošním roce této mezinárodní preventivní akce zúčastní. Provozuje 20 poraden HIV/AIDS v 19 městech a 9 krajích České republiky.

Testování je jedinou cestou, jak infekci HIV odhalit – a právě včasná diagnostika má zásadní význam pro účinnou léčbu. Ta může zajistit srovnatelnou kvalitu života HIV pozitivních osob jako u osob neinfikovaných, zároveň zabraňuje dalšímu šíření nemoci. To je v České republice na vzestupu. V letošním roce přibylo ke 30. září 162 nově diagnostikovaných HIV pozitivních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…