Plzeňané si připomněli oběti heydrichiády

16.06.2018 15:53

Plzeňané si připomněli oběti heydrichiády. Celkem dvanáct plzeňských občanů bylo před 76 lety popraveno kvůli zapojení do příprav atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha nebo za pomoc členům výsadkové skupiny. Za město Plzeň se vzpomínkového aktu na místě bývalého popraviště v areálu Armádní střelnice v Lobzích zúčastnil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Plzeňané si připomněli oběti heydrichiády
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

V období od 28. května do 15. června roku 1942 byli v Plzni zastřeleni Alois Vágner a Josef Pašek z Krašovic za ukrývání střelné zbraně, strojvůdce Rudolf Šváb za schvalování atentátu, za totéž a navíc za poslech zahraničního rozhlasu byli popraveni Václav Cafourek a jeho neteř Blažena Fenclová a tulák Josef Wilde. Obětmi heydrichiády se stala i rodina Václava Stehlíka, která poskytla parašutistům Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi ze skupiny Anthropoid první úkryt. V celém kraji zastřelili Němci 113 lidí.

Vzpomínkový akt se konal u plastiky, jejíž autorkou je plzeňská sochařka Marie Uchytilová, která vytvořila pomník lidických dětí. V Lobzích byla plastika odhalena v roce 1949.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…