Plzeňská prsť bude uložena v hrobce Bedřicha Smetany

15.10.2012 14:11

Plzeň se v pondělí 15. října připojí k Litomyšli, Jabkenicím a Jindřichovu Hradci, k místům, která ovlivnila život významného českého skladatele Bedřicha Smetany, a předá slavnostně odebranou prsť z blízkosti jeho plzeňského pomníku v Kopeckého sadech zástupcům občanského sdružení Veřejnost vlasti. Ti zeminu uloží do speciální schránky ve tvaru srdce v nově zrestaurované hrobce Bedřicha Smetany na vyšehradském hřbitově v neděli 18. listopadu.

Plzeňská prsť bude uložena v hrobce Bedřicha Smetany
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Pro Plzeň je slavnostní odebrání prsti vzácným okamžikem. Bedřich Smetana je s naším městem spojen především studiem na zdejším gymnáziu a také jeho osobním živým společenským životem, který ho inspiroval ke složení několika drobných klavírních skladeb, jež ve své době dosáhly značné popularity. Žádný jiný český skladatel své působení a tvorbu nepropojil se společenským a hudebním děním tak jako on. Nebyl jen geniálním skladatelem. Jeho tvorba daleko převýšila tehdejší domácí produkci. Byl rovněž vynikající pianista a respektovaný hudební pedagog,“ připomíná osobnost Bedřicha Smetany primátor Martin Baxa.

Slavnostní odebrání plzeňské prsti se uskuteční u pomníku Bedřicha Smetany v Kopeckého sadech v pondělí 15. října od 15.30 hodin.

Doprovodný kulturní program představí některá hudební díla Bedřicha Smetany v podání pěveckých sborů Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a hudebníků plzeňské konzervatoře. Doplní je recitace poemy ze sbírky Pád vzhůru, v níž je skládán hold Bedřichu Smetanovi, v podání herců Divadla J. K. Tyla Josefa Nechutného a Antonína Kašky.

Kromě pomníku v Kopeckého sadech byla Bedřichu Smetanovi v Plzni na domě, kde pobýval v době studií, odhalena pamětní deska. Po něm je pojmenována i část plzeňských městských sadů a ulice. Město Plzeň od roku 1981 každoročně pořádá hudební festival Smetanovské dny. Jeho jméno nese také základní umělecká škola v Revoluční ulici na Doubravce.

Naposledy se rekonstrukce hrobky Bedřicha Smetany na Vyšehradě prováděla na konci 80. let minulého století. Nyní její opravu organizuje občanské sdružení Veřejnost vlasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…