Po šestnácti letech se do Ostravy vrátil festival Ekofilm

09.12.2012 9:30

Mezinárodní filmový festival Ekofilm probíhá od 6. do 9. prosince v Ostravě, Karviné a Orlové. Jeho 38. ročník se po šestnáctileté přestávce, kdy byl pořádán v Českém Krumlově a Českých Budějovicích, vrátil do Ostravy, kde původně vznikl. Ve čtyřech kategoriích se zde představí 103 filmů ze dvou desítek zemí světa.

Po šestnácti letech se do Ostravy vrátil festival Ekofilm
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Čtvrtečního slavnostního zahájení festivalu se v Dolní oblasti Vítkovic zúčastnil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, představitelé Ministerstva životního prostředí, členové festivalové poroty, odborníci z oboru péče o životní prostředí, dokumentaristé, pamětníci ostravských začátků festivalu apod. Prezident festivalu Jiří Králík vyjádřil přesvědčení, že Ostrava má potenciál a velkou šanci na úspěšný návrat Ekofilmu. Už také proto, že město je tradiční kulturním centrem. Navíc, ve kterém jiném regionu je problematika životního prostředí tak aktuální jako na Ostravsku.

Projekce filmů (ve čtvrtek také v Orlové, v pátek v Karviné) pokračuje v sobotu 8. 12. (9-17), kdy ve třech sálech multifunkční auly Gong v Dolních Vítkovicích budou promítnuty čtyři desítky našich i zahraničních snímků. Ve foyer proběhne Ekopouť plná výstav, workshopů, prezentací, soutěží, her, ochutnávek jídel a nápojů apod. Příznivce hudby jistě potěší vystoupení zpěvačky Vladivojny LaChia (11) a skupiny Marow (10-15 mezi projekcemi). Před halou bude k vidění mobilní imisní měřicí vůz Zdravotního ústavu (9-13), jehož provoz financuje statutární město Ostrava. Návštěvníci Ekofilmu si mohou prohlédnout také expozice U6 – Malého světa techniky v budově VI. energetické ústředny. Vstup na Ekofilm a jeho doprovodný program je volný.    

Výsledky festivalu Ekofilm budou vyhlášeny v neděli 9. 12. na slavnostním galavečeru, který začne v aule Gong v 18 hod. a je veřejnosti volně přístupný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.