Po stopách historie aneb Legiovlak v Jeseníku

28.07.2019 19:23

Legiovlak, pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, zavítá na své srpnové pouti také do Jeseníku. Expozice, která je přístupná zdarma, se poprvé slavnostně otevře 6. srpna v 10 hodin na vlakovém nádraží.

Po stopách historie aneb Legiovlak v Jeseníku
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Legiovlak, kterým se přepravovaly desetitisíce čs. legionářů napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918 až 1920, připomíná, že vznik Československé republiky a první léta jejího života stály na životech a odvaze legionářů. Ti s myšlenkou samostatného státu Čechů a Slováků bojovali prakticky po celém světě, na všech bojištích první světové války a po jejím skončení dále nasazovali životy ať už v bojích s Poláky či Maďary o hranice nového státu, tak s ruskými bolševiky na daleké Sibiři.

Třináct historických vagónů Legiovlaku je zrekonstruováno tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Veřejnost si může prohlédnout například vůz polní pošty, „létající“ sanitní vagon, vozy s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený kulomety a zbrusu novou replikou ruského polního kanonu ráže 76 mm či plošinový vůz, na kterém je naložen 7,5 cm horský kanon vz. 15, který vyrobila plzeňská Škodovka a letos se jej podařilo získat z Itálie. Další zázemí vojáků představuje štábní vagon pro plánování operací či plošinové vozy s materiálem včetně historické polní kuchyně. A to není vše. Každý návštěvník Legiovlaku může na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka v Plukovní prodejně dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí.

Ve všední dny je muzeum otevřeno od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 19:00. Legiovlak setrvá v Jeseníku do 11. srpna. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…