Podbořany: Veřejná dernisáž zakončí výstavu perokreseb, fotografií a veršů

29.11.2019 9:15

Učitelka Eva Fošenbauerová žije v Podbořanech zhruba rok a za tu dobu se zvládla do společenského dění aktivně zapojit. Kromě občasného psaní do novin nebo besed s dětmi, kterým představuje své knihy, už stihla připravit druhou veřejnou prezentaci svých děl - perokreseb, fotografií a veršů.

Podbořany: Veřejná dernisáž zakončí výstavu perokreseb, fotografií a veršů
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Eva Fošenbauerová zájemcům ráda povídá o tom, jak přistupuje ke své tvorbě, ať literární, tak výtvarné.

V Muzeu Podbořany je můžete tuto sobotu 30. listopadu vidět naposledy v rámci dernisáže, tedy slavnostního zakončení výstavy. Program bude zahájen ve 14 hodin.

Expozici „Nebe nad hlavou“ připravila autorka společně s dalšími dvěma umělci – je jimi pár Jiří a Eva Šámalovi. „Protože píšu básničky a ráda přednáším, určitě zde ode mne lidé něco opět uslyší. Jiří hraje na hudební nástroj hangdrum,“ zmínila Eva Fošenbauerová.

Přestože na stěnách visí i její starší obrázky, doplnila je i o novější tvorbu – přímo z Podbořanska tak spatříte například motýly na vrchu Rubín. Námětově jde o přírodu, ale i zajímavé stavby, kupříkladu i rozhledny. Nechybí ta Schillerova z obce Kryry nedaleko Podbořan nebo Kristus na kříži z Chyše, kde tamní zámek je znám tím, že na něm pobýval a psal Karel Čapek. Místní poznají i románský kostel z Vroutku.

Protože ráda cestuje, jsou pořízené snímky i ze vzdálenějších míst, třeba z Mariánských Lázní, Klínovce, Bečvy nad Teplou, ale i z jižních Čech, Příbrami a dalších míst. Barevné snímky jsou protikladem k perokresbám které působí minimalisticky, a to nejen díky černobílému provedení, ale i použité technice.

Některé obrazy mají verše napsané z rubové strany, třeba báseň „Čekání na Malého prince“ napsala prý už v 16 letech během studií. „Malého prince jsem měla vždycky ráda, napsala jsem k němu básničku a dodatečně jsem k ní vytvořila i perokresbu,“ prozrazuje.

Eva Fošenbauerová absolvovala gymnázium ve Slaném, následovala pedagogická fakulta v Praze. Celý život působila jako učitelka, nyní je asistentkou v mateřské škole. Ráda o své tvorbě vypráví a s naprostým klidem provede pro své výstavě i několik „skupinek“ či jednotlivců za sebou.

Nezapomeňte se při odchodu vyjádřit nebo alespoň podepsat do pamětní knihy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…