Podbořany a 100 let české státnosti: Co si psali tehdy a jak vidíme město dnes?

22.10.2018 14:30

Muzeum Podbořany zve v těchto dnech na výstavu, která ukazuje sto let republiky formou tří pohledů. Můžete na ní vidět Podbořany v proměnách na dobových fotografiích ze sbírky sběratele Miroslava Švarce, fotografiích Václava Oktábce a prostřednictvím výtvarných pracích několika místních gymnazistů.

Podbořany a 100 let české státnosti: Co si psali tehdy a jak vidíme město dnes?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Podbořany na dobových fotografiích. Součást výstavy v Muzeu Podbořany.

Významné letošní výročí, spojené se vznikem Československého státu, chtěl netradičně připomenout starožitník a sběratel Miroslav Švarc. Ten vystavil zvětšené dobové pohlednice, a to i jejich zadní strany. „Chtěl jsem, abyste viděli detaily starého města a třeba si dokázali představit, jak to oproti novým fotografiím vypadalo. A když si prohlížím pohlednice, na kterých je čitelné, co si tehdy lidé psali – pokud je to psané česky, tak jistě stojí za pozornost vědět, co si mysleli, když přijeli do našeho města a posílali odtud pozdravy někam do dálky,“ zdůvodnil milovník dějin, který svou sbírku historických pohlednic označil za „skromnou, ale rozrůstající se“.

Historik Michal Pehr a pedagožka Romana Havrdová.

Návštěvníci byli historickými pohledy na své město zaujati. Někdy chvíli tápali, co přesně na snímku je. Na schodišti před výstavní síní mohli porovnávat se současností – tam organizátoři nainstalovali snímky místního fotografa Václava Oktábce.

Pedagožka Romana Havrdová, která na vernisáži vřele vítala hosty, zapojila i své studenty a studentky z gymnázia. Ti si mohli vybrat libovolnou výtvarnou techniku, kterou ztvární město - nebo jeho dominanty - v  současné podobě tak, jak je vidí oni svým pohledem. Učitelce a Editě Šebestové ještě Milan Švarc poděkoval za občerstvení, které pro všechny přítomné připravily.

      

     

Své obrázky na výstavě najdou gymnazisté Adéla Chmelařová, Eva Koulová, Luciana Blacká, Kristýna Šidová, Eliška Pěknicová, Petra Kudrnáčová, Jiří Srkal, Mariana Krupičková, Natálie Čmerdová, Matyáš Svitok, Barbora Kadlecová, Lukáš Ryšavý, Veronika Melniková, Veronika Šarochová, Tomáš Vaněk, Markéta Krmenčíková, Tereza Michalcová, Martin Anděl, Markéta Vlková, Michaela Lenzová, Tadeáš Zeman, Alžběta Kučerová, Nikola Pastyříková

Na vernisáž 18. října byl pozván historik a politolog z Loun Michal Pehr. Jeho přednáška na téma 28. říjen přítomné zaujala. Kam dospěl stát, který měl být vzorem pro celý svět? Zasadil návštěvníkům brouka do hlavy, když si v historickém exkurzu dovolil naznačit mnoho paralel se současností. Z data 28. říjen 1918 sejmul růžovou auru, když hovořil o českém nešvaru chtít vše, co je „cizí“ (třeba komunismus), o dědictví byrokratismu, o Slovácích omámených bolševikem, národnostních třenicích nebo náboženských tahanicích o kříž a Buddhu ve školách. „Architekti prvorepublikového Československa věřili, že bude ukázkovým státem nejen pro střední Evropu, ale pro celý svět. Jenže jedna věc jsou ideály, druhá věc je realita,“ řekl mimo jiné. Také podotkl, že máme už od Rakouska-Uherska zálibu v byrokratismu či titulování.

Michal Pehr (vlevo) a Miroslav Švarc během přednášky.

„Je k neuvěření, jak mnozí demokracii zneužívají a dělají si z ní opravdu holubník. Ale demokracie – není holubník,“ dovolil si během stoletého ohlédnutí invektivu, kterou by si měli vzít za své zejména současní zákonodárci. Od prvorepublikového prezidenta T. G. Masaryka, kterého si dnes mnozí politici berou do úst, bychom si měli vzít především základní tři zásady, které definoval: Humanismus, vědomí vlastní odpovědnosti současně s citem pro solidaritu, obhajoba demokratických tradic a principů.

Z výstavy dobových fotografií.

Výstava „100 let české státnosti aneb Podbořany třemi pohledy: staré a nové fotografie v detailech, město pohledem gymnazistů a fotografie Václava Oktábce“ bude k vidění v Muzeu Podbořany v Dukelské ulici až do 21. listopadu.

K dispozici je v muzeu také kalendář na rok 2019. Výtěžek z prodeje poputuje na dobročinné účely.

Současným pohledem na město se zapojil fotograf Václav Oktábec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…