Podpis deklarace stvrdil zájem měst Krakov a Olomouc o dlouhodobou spolupráci

05.06.2016 18:19

Slavnostním podpisem Deklarace o záměru spolupráce mezi městy Olomouc a Krakov vyvrcholily tři roky kontaktů a prvních společných projektů obou měst.

Podpis deklarace stvrdil zájem měst Krakov a Olomouc o dlouhodobou spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Olomoucká radnice byla va čtvrtek dopoledne dějištěm podpisu, který oficiálně posvětil kulturní a společenskou výměnu obyvatel obou měst. Význam této spolupráce potvrdila i přítomnost velvyslankyně Polské republiky Grażyny Bernatowicz.

„Spolupráce našich měst začala už roku 2013, konkrétní podobu získala v několika velmi vydařených výstavách v Krakově i u nás. Pokaždé šlo o výstavy, které představovaly kulturu či historii obou měst. Velmi bych si přál, aby naše spolupráce probíhala právě v tomto duchu vzájemného obohacování a poznávání,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Dodal, že si přeje, aby kontakty pokračovaly také na úrovni vzdělávací, včetně společných projektů. To se týká nejen velkých kulturních a vzdělávacích institucí typu Muzea umění Olomouc či Univerzity Palackého. „Mám informaci o tom, že se o konkrétní spolupráci ucházejí i olomoucké střední odborné školy,“ dodal primátor Staněk.

„Královská města Olomouc a Krakov mají mnoho společného ve své více než tisícileté historii i v současnosti. Potvrdil jsem si to i při naší nynější návštěvě Olomouce. Jsem velmi rád, že mohu být při zahájení spolupráce, která nepochybně obohatí obyvatele obou našich měst,“ řekl Tadeusz Trzmiel, první náměstek prezidenta města Krakov, který přijel do Olomouce podepsat deklaraci. „Včera jsme se zúčastnili vernisáže výstavy krakovských výtvarníků, to je výborný začátek. Věřím, že právě takové akce budou přínosem pro obyvatele Krakova i Olomouce.“

Velvyslankyně Grażyna Bernatowicz uvedla, že podstatné z jejího pohledu je vzájemné poznávání obyvatel Polska a České republiky, protože byť jsme sousedé a máme nejdelší společnou hranici, mnoho toho o sobě vzájemně nevíme. „Partnerství dvou měst je v tomto směru ta nejlepší cesta. Nevadí, že jedno město je větší a druhé menší, obě jsou mimořádně krásná a v obou žijí lidé, kteří si mají co dát,“ řekla Grażyna Bernatowicz.

Velvyslankyně poděkovala také za sympatické gesto, kterým se nedávno vůči Polsku prezentovala Olomouc. Jednalo se o předání gotické sochy Panny Marie z Nisy, která se ztratila během 2. světové války a nedávno byla objevena při výstavě Gotické madony na lvu v Muzeu umění Olomouc. Olomoučané po skončení výstavy sochu předali zástupcům Nisy. „Není vůbec běžné, že tyto ztracené či odcizené artefakty někdo dobrovolně a nevynuceně vrací do země jejich původu. V případě Olomouce se tak stalo a my to vnímáme jako velké přátelské gesto,“ poděkovala velvyslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…