Podpořte navrhovatele projektů Tvoříme Znojmo! Vaše hlasy rozhodnou

30.08.2019 14:47

Druhý ročník participativního rozpočtování, projekt Tvoříme Znojmo, vstupuje do další fáze. Všichni navrhovatelé, jejichž projekty byly posouzeny jako realizovatelné, odprezentují své nápady veřejnosti v úterý 10. září 2019 od 16:00 hodin v Konferenčním sále Agrodomu na Dvořákově ulici.

Podpořte navrhovatele projektů Tvoříme Znojmo! Vaše hlasy rozhodnou
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Prezentace veřejnosti je povinností každého navrhovatele. Cílem participativního rozpočtování totiž není jen přerozdělit určité množství peněz (ve Znojmě se jedná o částku šesti milionů), ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům.

Celkem do letošního ročníku Tvoříme Znojmo dorazilo 30 projektů, za město Znojmo 14 a za městské části 16. Ne všechny ale budou prezentovány. V minulých měsících prošly odborným posouzením.

„Které projekty postoupily do dalšího kola, tedy do prezentace a hlasování, se dozvíme až 10. září. Zajímavostí je, že z městských částí byly nejaktivnější Přímětice se čtyřmi projekty a po nich Konice a Mramotice. Přijďte sami zjistit, kam se s projekty Znojmo a naše městské části posunou,“ zve místostarosta Jakub Malačka, do jehož gesce spadá i projekt Tvoříme Znojmo.

Přímo na prezentaci projektů proběhne první vlna hlasování. Následné elektronické hlasování proběhne za pomoci systému Mobilního rozhlasu v termínu od 16. září do 13. října. Výsledné hlasy budou sečteny a bude stanoveno pořadí projektů. Bonusem je, že budou odměněni všichni úspěšní navrhovatele projektu! Aktuality sledujte ZDE.

Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojilo v roce 2018 poprvé, pod záštitou projektu Zdravého města Znojma. Důvody zavedení participativního rozpočtu objasňuje starosta Znojma Jan Grois: „Chtěli jsme dát občanům možnost přímo ovlivnit, co se v jejich okolí má zlepšit. Proto jsme uvolnili z rozpočtu na rok 2019 šest milionů korun, které se rozdělili mezi úspěšné projekty ve Znojmě i jeho městských částech. Stejnou částku uvolníme i z rozpočtu pro rok 2020. Sám se těším, jaké nápady a podněty nám navrhovatelé letos prezentují.“

Participativní rozpočet funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Princip je takový, že město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…