Podzim na pražských rybnících

09.11.2018 8:36

Na rybnících v Praze, kterých je více než 120, je v tomto ročním období rušno. A to nejen proto, že je čas výlovů, ale i proto, že některé se opravují či jsou součástí rozsáhlé obnovy původního území.

Podzim na pražských rybnících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Ačkoli pražské rybníky jsou na tom mnohem lépe než pražské mosty a většina jich je ve výborném technickém stavu, je stále co opravovat a vylepšovat,“ říká radní Jana Plamínková.

Zejména se to týká nově získaných vodních ploch. V plném proudu jsou například práce na Olšanském rybníce v Kunraticích, který byl letos již odbahněn a v současné době kameníci dokončují obklady vypouštěcího zařízení a hráze. Práce budou kompletně hotové do konce listopadu a rybník bude ještě letos napuštěn.

Naopak na Biologickém rybníce v Horních Počernicích práce začaly teprve nedávno. Bude opravena celá hráz, vypouštěcí zařízení i bezpečnostní přeliv. Opravený rybník pak bude středem nového lesoparku, v jehož rámci vzniká nejen protihlukový val podél nedaleké dálnice, ale i nové mlatové cesty a revitalizuje se Svépravický potok. Potok zde dostane přírodní ráz a bude obohacen o několik tůní a dřevěný povalový chodník. Dokončení celého lesoparku o ploše více než 13 ha je plánováno na rok 2020.

Neméně významnou akci představuje obnova velkého Lítožnického rybníka, který zanikl někdy v 17. století. Na jeho místě pak byly v 50. letech 20. století vybudovány tři menší rybníky. Ty byly ale v tak havarijním stavu, že bylo rozhodnuto tyto novodobé rybníky zrušit a obnovit původní více než 12ha rybník. V současné době jsou cca 2/3 plochy budoucího rybníka zbaveny nánosů bahna, dělící hráze mezi bývalými rybníky jsou odstraněny a začíná oprava původní historické hráze a výstavba nového vypouštěcího zařízení. Velkou senzací v rámci archeologického průzkumu prováděného na této stavbě byl nález rozlehlé germánské osady z doby římské na dně rybníka s dochovanými četnými nálezy včetně pozůstatků železářských pecí a původních kůlových staveb. Obnova  Lítožnického rybníka navazuje na nově vznikající lesopark Robotka a bude součástí rozsáhlého revitalizovaného území mezi Dubčí a Běchovicemi, kde bude vytvořeno kvalitní přírodně-rekreační zázemí pro obyvatele širšího okolí východní části Prahy.

Všechny tyto práce připravuje a řídí magistrátní odbor ochrany prostředí a jsou financovány z rozpočtu hl. m. Prahy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…