Pokračuje se na úpravách řeky Svitavy

20.02.2017 9:17

Od začátku února letošního roku probíhají ve větší míře stavební práce na dokončení protipovodňové úpravy řeky Svitavy ve městě, konkrétně v úseku řeky od Svitavského rybníka po Komenského náměstí.

Pokračuje se na úpravách řeky Svitavy
Foto: svitavy.cz
Popisek: Svitavy

Práce v současné době probíhají v úseku za areálem společnosti TOS Svitavy, kde již bylo provedeno vyčištění koryta od sedimentu. V prostoru stavby pak již byly rovněž pokáceny téměř všechny keře a stromy určené k odstranění.

Hlavní část prací bude nyní probíhat v úseku řeky od mostu na ul. Říční po ul. Lanškrounskou. Z důvodu demolice mostu v Říční ulici bude od 15. února 2017 tato ulice uzavřena, což bude nepříjemné zejména pro obyvatele sídliště U nádraží a ostatních bydlících směrem do městské části Moravský Lačnov. Kromě výstavby mostu bude v tomto prostoru prováděna výstavba nových opěrných zdí, což bude v uzavřeném prostoru zadních traktů domů a omezeném záboru pozemků přilehlých ke korytu řeky značně komplikované. Práce budou v tomto úseku řeky probíhat v naprosté většině přímo z koryta řeky. Tento úsek úpravy má být proveden nejpozději do konce června 2017, kdy by měl být průchod a průjezd na ul. Říční obnoven. Teprve po ukončení této etapy budou stavební práce přesunuty na rekonstrukci mostu na ul. Lanškrounská.

Pro úplnost uvádíme, že investorem akce, která je součástí celkových protipovodňových úprav ve Svitavách, je správce vodního toku - Povodí Moravy. V rámci těchto prací nyní dochází i k terénním úpravám parčíku pod hřbitovem (U Tří dvorů), včetně vykácení stromů. Na spolufinancování nákladů díla ve výši 54,7 mil. Kč se, kromě dotace ministerstva zemědělství a prostředků správce toku, podílí významnou měrou i město Svitavy, které ze svého rozpočtu uvolní 6 mil. Kč. Termín ukončení celého díla je stanoven až na březen 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…