Portugalská šachová mistryně Catarina ovládla Šternberk

27.04.2017 11:36

Bezmála šest desítek závodních šachistů z celé České republiky si dalo ve Šternberku ve Sportbaru Slovan sraz v sobotu 22. dubna 2017, aby se utkali v tzv. soutěžním rapidu, což je zkrácená forma šachu, kde na partii má každý z hráčů pouze 15 minut

Portugalská šachová mistryně Catarina ovládla Šternberk
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Devítikolový turnaj nazvaný Stříbrná šternberská věž byl realizován jednak u příležitosti 70. výročí oslav založení místního šachového klubu a současně se hrál jako Memoriál Stanislava Procházky v rámci pietní připomínky před rokem nečekaně zesnulého někdejšího dlouholetého předsedy klubu. Za účasti pozůstalé rodiny byla vzpomenuta jeho památka minutou ticha.

Soutěž zahájil starosta města Stanislav Orság, který vyjádřil potěšení nad činnostmi šachového hnutí i překvapení nad tak hojnou účastí. Nechal si vysvětlit mnohé taje a zákulisí šachových bojů, přičemž pochválil i samotnou iniciativu tohoto klání: „Mám radost, že se po mnoha letech podařilo obnovit tradici místních šachových turnajů. Pro město to znamená významné zviditelnění a další z možností masového vyžití,“ uvedl Orság.

Turnaj řídil zkušený extraligový rozhodčí Karel Volek, který až na drobné výtky u příliš emotivních partií během hry žádné závažnější prohřešky řešit nemusel. Na startu se prezentovala řada kvalitních hráčů z řad mistrů i kandidátů mistra, avšak nejvíce pozornosti poutala portugalská mezinárodní ženská šachová mistryně Catarina-Leite Oralová, která turnaji dodala mezinárodní punc. Catarina je manželkou českého mezinárodního velmistra šachu Tomáše Orala a silný hráč po boku ji zřejmě svědčí, protože své mužské soupeře během hry doslova převálcovala.

Catarina na pohled působí dosti křehce, ovšem na šachovnici hraje velmi tvrdě a nekompromisně. Důkazem toho byla skutečnost, že senzačně zvítězila v prvních sedmi kolech v řadě, což vzbudilo u ostatních značný respekt. Podlehl jí v napínavé partii i první nasazený kandidát mistra Ladislav Vaněk ze Sokola Vrbno pod Pradědem, a nic nezmohlo například ani dravé a sebevědomé mládí v podobě Patrika Gnidy z České Vsi na Jesenicku, jinak jednoho z velmi nadějných hráčů. V podstatě se jen čekalo, zda bude vůbec někdo schopen ji vítěznou šňůru přerušit. Povedlo se to až v osmém kole v současnosti nejlepšímu šternberskému hráči Petru Mohaplovi, který nebyl ohrožen na šachovnici ani stran spotřeby času a portugalská mistryně mu nabídla remízu.

Před posledním kolem tak nakonec došlo k dramatu, protože hlavnímu favoritovi Vaňkovi se přece jen podařilo dohnat ztracený terén a v případě vítězství mohl pomýšlet na vavříny i on. Catarina si ke své smůle v ten okamžik vybrala slabší chvilku. Bílými figurami nečekaně prohrála svou jedinou partii v turnaji a čekalo se při shodném zisku 7,5 bodu z 9 u obou protagonistů na tzv. pomocné hodnocení. Šachová bohyně Caissa však nakonec zřejmě ocenila bojovný výkon Portugalky a přiřkla ji zlatou pozici!

„Turnaj se mi vydařil, jsem spokojená. Chci poděkovat za dobrou organizaci a ocenit šternberské prostředí. Můj výsledek vypadá na pohled až příliš sebevědomě, ale ve skutečnosti to pro mě tady bylo těžké. Obecně mám trochu problém se adaptovat na hru s muži ve vaší zemi. V Portugalsku se samozřejmě hrají šachy také, ale v průměru jsou hráči v České republice o dost lepší. V poslední partii už mi trochu došly síly,“ podělila se o bezprostřední dojmy Catarina.

Stříbro oslavil Vaněk, kterému mohlo být trochu líto, když viděl, jak všichni nepokrytě přejí jeho ženské soupeřce, ta ovšem sympatie sklidila zaslouženě. A bronzový stupínek k nemalé radosti domácích obsadil sice klubově litovelský Mohapl, který je však jinak Šternberanem každým coulem. Podal pevný výkon bez větších výkyvů a jasně prokázal, že se s ním stále ještě musí i na nejvyšší úrovni počítat.

Turnaj tak skončil. Našly by se i úsměvné momenty, třeba trochu nevyzpytatelnost losu, kdy počítač umíněně nasazoval proti sobě až příliš často domácí šternberské hráče, což nakonec vedlo k tomu, že si mnozí dělali legraci, že to místní mohli současně pojmout i jako soukromý klubový přebor. Je samozřejmě především na ostatních, aby zhodnotili, zda se jim u nás líbilo. Pro domácí šachisty to znamená především závazek. Chci věřit, že nám elán vydrží a že příští rok se v obdobném termínu zase sejdeme. Děkujeme všem za účast i za korektní hru! PhDr.

Ladislav Spurný

místopředseda Šachového klubu Šternberk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…