Poslední únorový týden přináší do Brna filmovou smršť

26.02.2014 12:55

Dva filmové festivaly současně – takhle Brno hýří v posledním únorovém týdnu nabídkou současné světové kinematografie. Diváky čeká nejen množství pozoruhodných titulů, ale především těžké rozhodování, které z nich si vybrat a které si nechat ujít.

Poslední únorový týden přináší do Brna filmovou smršť
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Cinema Mundi: 80 filmů z celého světa v devíti dnech

„Aktuální filmový obraz světa“, jehož prostřednictvím se publikum pobaví i poučí, přináší do předjarního Brna festival Cinema Mundi. Pátý ročník této mezinárodní filmové přehlídky nalezne letos poprvé základnu v kině Scala spravovaném Masarykovou univerzitou, kde bude ve středu 26. února slavnostně zahájen americkým filmem Památkáři. Prvnímu promítání bude předcházet show na náměstí Svobody za účasti herců a pořadatelů festivalu, s vystoupením punk-rockové kapely Vzhůru a níž (v 17 hodin).

Nejen ve Scale, ale i v dalších prostorách, jako jsou sál Břetislava Bakaly, kina Art, Lucerna, Cinema City Velký Špalíček či Kinokavárna v Černých Polích, pak diváci do 5. března uvidí výběr z filmů celého světa, které byly za rok 2013 vyslány do soutěže o nominaci na cenu Americké filmové akademie – známého Oscara – v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.
Dramaturg festivalu Lukáš Skupa vybíral letos ze 76 na Oscara přihlášených filmů, z nichž nejméně polovinu chce v Brně představit.

Kdo dostane Oscara?

Zda z pěti nakonec nominovaných neanglicky mluvených filmů získá zlatou sošku belgické drama The Broken Circle Breakdown, italské zamyšlení nad smyslem lidské existence Velká nádhera, boj se lživým nařčením po dánsku Hon, kambodžské ohlédnutí za Pol Potovým režimem Chybějící obraz či palestinský milostný příběh Omar, bude známo 2. března, tedy tři dny před skončením přehlídky.

Návštěvníci festivalu budou moci mimo jiné zhlédnout všechny výše zmíněné filmy a posoudit tak správnost rozhodnutí americké poroty.
Další sekce budou věnovány nejúspěšnějším oscarovým filmům nebo kolekci současných českých snímků (včetně Hořícího keře a Donšajnů), které by měli přijet představit jejich tvůrci. Objeví se i filmy z Nepálu či Ekvádoru.

Už tradičně se na organizaci festivalu podstatnou měrou podílejí studenti Masarykovy univerzity, tradičně bude jednomu z filmů hlavní sekce udělena Cena studentské poroty a tradičně je také připraven doprovodný program zahrnující informace o zemích, jejichž kinematografie festival přibližuje, hudební vystoupení, maškarní ples, Beat Fest v Semilassu a další akce v Baru, který neexistuje či v klubu Metro Music Bar – a poprvé i zimní kino. Výhody pak čekají na majitele festivalových pasů. Více informací lze získat na stránkách www.cinemamundi.info.  

Ve Slévárně Vaňkovka se pořádně ochladí

Ve středu 26. února tam totiž začne Festival severských filmů, který již čtvrtým rokem přináší českým divákům pravidelnou dávku drsného severského humoru, syrových, ničím nepřikrášlených lidských příběhů na pozadí krásné skandinávské přírody.

Cílem organizátorů je rovnoměrné zastoupení jednotlivých zemí a zároveň i žánrů. Diváci se tak mohou těšit na velmi pestrou přehlídku filmů: jak nových, tak méně známých snímků staršího data výroby i úspěšných titulů z minulých ročníků. Ve Slévárně tedy diváci uvidí ve čtyřech dnech celkem osm filmů, z toho tři norské, dva islandské a po jednom švédském, dánském a finském.

Předpokládaným hitem festivalu je norský film Vzpoura v Kautokeinu, který je na programu hned ve středu ve 20 hodin. Přiblíží divákům život sámského etnika na pozadí skutečné události z roku 1852, kdy se jinak mírumilovní Sámové vzbouřili proti norské správě. Více informací a program lze najít na stránce www.sfklub.cz/severska-filmova-zima-2014-brno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

16:09 Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

S ještě lepší aplikací, mapující dopravní nehody, přišli plzeňští dronaři. Crash Inspektor, jak se v…