Práce na zateplení Základní školy a Praktické školy Jičín mohou začít

26.09.2017 21:12

Budovu Základní školy a Praktické školy v Soudné čekají změny. Získá nový vzhled i okna a v neposlední řadě dojde k úspoře ve spotřebě energií. Jičínský starosta JUDr. Jan Malý v úterý 12. září podepsal smlouvu o dílo s firmou STAV-AGENCY, s.r.o., která objekt zateplí a dodá nová okna. Jedná se o č. p. 12 a 13. To ale není vše. Na školní zahradě při lipové aleji již probíhají úpravy, aby zde mohla vzniknout venkovní učebna pro žáky.

Práce na zateplení Základní školy a Praktické školy Jičín mohou začít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

S první zmíněnou investiční akcí – tedy snížením energetické náročnosti budov č. p. 12 a 13, Jičínu pomůže dotace z Evropské unie, z Operačního programu životní prostředí. Cena díla je 15 259 968,76 Kč bez DPH, přičemž dotace pokryje 40% uznatelných nákladů. Termín dokončení prací je duben 2019. Obzvlášť velkým pozitivem projektu a vítaným zlepšením života ve škole budou podle učitelů především nová okna. Ta stará jsou již ve špatném stavu a dostatečně netěsní. Únik tepla je tak značný.

„Vážíme si podpory města Jičína. Jsme krajskou školou, ale majitelem budovy je město. Proto jsme oproti ostatním základním školám v jiném postavení. K dotační spoluúčasti se město Jičín staví vždy přívětivě a snaží se nám vyjít vstříc. Za to bych chtěl jménem školy poděkovat,“ řekl ředitel školy Mgr. Petr Novotný.

Školní zahrada získá z valné části svou původní tvář, jakou měla v době, kdy v lipové aleji působila hospodářská škola. Její úpravy již započaly v loňském školním roce. Byly odstraněny dřeviny, přes které se budova školy již doslova ztrácela. Provedly se terénní úpravy a byl položen nášlapný chodník, který lemuje celou zahradu a povede až do zmíněné výukové učebny s pergolou. Vstup do školy je už nyní zkrášlen novými záhony a přibydou také hmyzí hotely, budky a pítka pro ptáky. Žáci se zde budou učit přírodním vědám – přírodopisu, prvouce, vlastivědě, ale také českému jazyku a dalším předmětům. Náklady na tuto revitalizaci zahrady jsou 240 tisíc Kč. S realizací pomůže dotace od Královéhradeckého kraje ve výši 140 tisíc Kč. Zbylé náklady si rozdělí město a samotná škola.

Pro přijetí je nutné doporučení

Přes léto škola také zrekonstruovala výdejnu obědů pro žáky a jejich učitele. Připravila novou třídu pro žáky střední školy praktické, a to zrenovováním stávající učebny.

Základní školu a Praktickou školu, Jičín v Soudné navštěvují žáci se speciálními vzdělávacími potřebami. Těmi se pro laickou veřejnost rozumí nejen mentální, ale rovněž tělesný, smyslový, řečový handicap, porucha autistického spektra nebo sociální znevýhodnění. Zařazení žáků do školy se řídí §16, odst. 9 Školského zákona, který tyto děti definuje právě jako žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Pro přijetí je nutné doporučení školského poradenské zařízení a tím je buď Pedagogicko-psychologická poradna, nebo Speciálně pedagogické centrum.

„Máme několik vzdělávacích programů, podle toho jací žáci školu navštěvují a do jaké kategorie vzdělávacích potřeb patří. Žáci se vzdělávají podle školních vzdělávacích programů pro přípravný stupeň, základní školu, základní školu speciální a střední školu. Spektrum vzdělávání žáků je tedy velmi široké. Z valné části je žákům nastaven individuální vzdělávací plán a mnohde poskytována nezbytná podpora asistenta pedagoga. Vzdělávání žáků se odvíjí od míry podpůrných opatření, která doporučí školské poradenské zařízení“ popsal ředitel školy. „Přizpůsobili jsme se novým trendům ve vzdělávání a rozšířili nabídku vzdělávání pro žáky s nejrůznějším handicapem. Vzděláváme tak žáky na úrovní předškolní, základní, ale také středoškolské, formou Praktické školy jednoleté a dvouleté. Naše škola má v současnosti 82 žáků,“ dodal ředitel školy Mgr. Petr Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…