Prachatice: Hřbitovní kaple má nový vzhled

14.09.2019 16:58

Na hřbitově v Prachaticích byla opravena kaple sv. Petra a Pavla nacházející se vedle kostela. Práce obsahovaly zejména opravu degradovaných vnějších i vnitřních omítek.

Prachatice: Hřbitovní kaple má nový vzhled
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Dlažba podlahy a schod do kaple byly osazeny do nového štěrkového podsypu. Nepřehlédnutelnou změnou je skutečnost, že dosavadní nepůvodní monochromní světlou barvu vnějších omítek, shodnou s navazující ohradní zdí hřbitova, nahradila na základě nálezů při restaurátorském průzkumu výrazná kombinace hnědé a světle žluté, odkazující k původní barevnosti kaple. V návaznosti na to předchozí zelený nátěr oken a vrat rovněž nahradila červenohnědá barva.

Obnovu kaple provedl na základě výběrového řízení pan Pavel Tisoň z Libínského Sedla. Práce vyšly na 348 tisíc Kč, přičemž 200 tisíc korun pokryla státní finanční podpora z programu Ministerstva kultury Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.

Připomínáme, že přízemní kaple s obdélníkovým půdorysem a valbovou střechou je barokní stavbou z 1. poloviny 18. století. Kaple je zděná z omítnutých cihel se širokým půlkruhově zaklenutým portálkem vstupního dveřního otvoru s klenákem uprostřed. Nad korunní římsou je proveden volutový štít s čučky (ukončovacími prvky římsového profilu) a piniovou šiškou ve vrcholu, přičemž štít je vertikálně členěn dvěma pilastříky s kapkami. V každé kratší boční stěně je okno s rovným nadpražím. Zadní stěna kaple je součástí ohradní zdi hřbitova, která současně svou dolní částí tvoří opěrnou zeď terénní terase hřbitova. Pod kaplí je hrobka prachatických děkanů. Předchozí celková oprava kaple byla provedena roku 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…