Prachatice: V centru se hovořilo o sociálním poradenství, péči i prevenci se zdravotně postiženými

24.10.2015 16:44

V rámci projektu Podpora plánování sociálních služeb na území správního obvodu ORP Prachatice již několik měsíců jsou realizovány veřejná setkávání, vzdělávání, kulaté stoly a další formy zapojování veřejnosti do plánování sociálních služeb.

Prachatice: V centru se hovořilo o sociálním poradenství, péči i prevenci se zdravotně postiženými
Foto: cs.wikipedia.org
Popisek: Prachatice, ilustrační foto

V uplynulém týdnu v Komunitním centru Na Sadech v Prachaticích proběhla schůzka pracovní skupiny pro osoby se zdravotním postižením, kterou vede Hana Vlasáková, ředitelka Jihočeského centra pro zdravotně postižené a seniory, o. p. s. – pracoviště Prachatice, již několik let.

Sešli se jak samotní postižení, tak poskytovatelé i zástupci zadavatelů, samosprávy, veřejnost, odborníci, metodik, členové řídícího výboru. Schůzka měla na programu další vzdělávání členů PS v sociální oblasti – komunitního plánování a pak hlavní bod programu byl monitoring stávajícího stavu Komunitního plánu sociálních a doprovodných služeb ORP Prachatice.

Hovořilo se o ambulantních, terénních i pobytových službách (ambulantní služby se rozumí služby, za kterými osoba dochází nebo je doprovázena nebo dopravována do zařízení sociálních služeb a součástí služby není ubytování, terénní služby, jsou ty, které jsou poskytovány v přirozeném sociálním prostředí osoby a pobytové služby se rozumí služby spojené s ubytováním, v zařízeních sociálních služeb).

Například Pavla Čechová Švepešová poskytla přehled poskytovaných služeb STROM Dub o. p. s. (sociální rehabilitace, sociálně terapeutické dílny), hovořila o vytíženostech jednotlivých služeb, zmínila se také o vývoji služeb a potřebnosti služeb navazujících, kterým se bude však věnovat další pracovní schůzka pro oblast osob se zdravotním postižením, která je otevřena i vám a to 12. listopadu 2015 od 15:00 hodin. Velkým tématem byla také osobní asistence, pečovatelská služba. Nově na Prachaticku působí FOKUS České Budějovice, který poskytuje také žádané tč. terénní služby pro osoby s duševním onemocněním ve věku od 16 let, jak nám sdělila Zdeňka Kuviková. Nové služby nepůjdou sice do monitorovací zprávy, ale do připravovaného Akčního plánu na rok 2016, společně s dalšími potřebnými službami. Věra Šicnerová přiblížila těžkou cestu k podpoře a zavádění služby - sociálně aktivizačních činností pro seniory a osoby se zdravotním postižením na Vlachovobřezku.

Velká diskuze, jako vždy byla u doplňkových služeb ohledně vzdělávání, bezbariérovosti, poskytování přehledů grantů a výzev jednotlivým subjektům, chráněném bydlení,…

To nejdůležitější. Setkali se lidé, kteří jsou zdravotně postižení, anebo poskytují služby, zadávají je a společně hovořili o konkrétních situacích, možnostech, potřebnosti, účelnosti, kvalitě i dostupnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Město čeká stavebně i dopravně náročné období

7:37 Litoměřice: Město čeká stavebně i dopravně náročné období

Otevřené výkopy, dopravní uzavírky i dočasně neprůjezdná Mrázova ulice bez možnosti napojení na most…