Praha 1: Základní škola se přiblížila ke hvězdám

14.02.2017 12:28

Zhruba 900 m2 nových prostorů, sedm nových učeben, kabinety, toalety a další zázemí získala přestavbou rozsáhlé nevyužívané půdy ZŠ náměstí Curieových. Po velmi náročné rekonstrukci, trvající necelých osm měsíců, jejíž náklady dosáhly výše 59 milionů korun, tak mohou děti od nového pololetí využívat zcela nové patro.

Praha 1: Základní škola se přiblížila ke hvězdám
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

„Máme velkou radost, že posilujeme vzdělávání v jedné z nejlepších škol v Praze a že poskytujeme více prostoru pro stávající specializovanou výuku i budoucí nové žáky, zejména samozřejmě od nás z Prahy 1,“ prohlásil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a dodal: „Děkuji paní ředitelce, všem zaměstnancům školy, investičnímu odboru radnice i dodavateli stavby za velké nasazení a odvedenou práci.“

Kromě nového nejvyššího patra má nyní budova školy také novou střešní krytinu. Střecha navíc získala novou robustní konstrukci a byla výrazně – zejména kvůli letním teplotám – zaizolována. „Třídy splňují vysoké nároky na nejmodernější výuku. V oknech jsou izolační trojskla, na stěnách akustické panely a třídy jsou osvětleny efektivními a úspornými LED svítidly,“ popsal vedoucí investičního odboru radnice Jakub Dvořák, který rovněž upozornil na náročnou koordinaci projektu, umocněnou rychlostí jeho realizace. „Ze dvou možných variant jsme zvolili tu intenzivnější, aby mohly nové prostory co nejdříve sloužit dětem. Ještě před půlrokem tak tady byla jenom půda a ještě před týdnem zde proto pracovalo sedmdesát lidí.“

Stavba byla podle starosty Oldřicha Lomeckého náročná i pro nezbytnost její koordinace s výukou a okolím stavby, kdy bylo například třeba řešit problémy s kanalizací. V době prázdnin se pak dodavatel stavby, společnost Podzimek & synové, musel popasovat s azbestem v původní krytině střechy. „U každé rekonstrukce narazíme na nějaké překvapení. V tomto případě to byla azbestová zátěž, která byla větší, než jsme čekali. Práce byly proto náročnější a nákladnější, ale výsledkem je zase to, že je školní prostředí nyní naprosto čisté,“ vysvětlil obchodní ředitel firmy Podzimek & synové Pavel Lindner.

Podle radní Prahy 1 pro školství a občanskou společnost Evy Špačkové je rozsáhlá a vydařená rekonstrukce ZŠ náměstí Curieových důležitým signálem pro rodiče, že školství a vzdělávání jsou prioritou Městské části Praha 1. „Tímto projektem naše snahy o zkvalitňování a modernizaci školství v Praze 1 rozhodně nekončí. Už teď máme připravený plán investic do roku 2020,“ uvedla Eva Špačková a vyzdvihla zkušenost ze spolupráce s rodiči před rekonstrukcí i během ní. „Průběžně jsme s rodiči komunikovali, aby měli podrobné informace. Ty byly navíc zveřejnovány na webu školy,“ doplnila radní Prahy 1.

Podle ředitelky ZŠ nám. Curieových Terezy Martínkové má nyní škola 629 žáků při kapacitě 630 žáků. Věnuje se jim 66 pedagogů. „Kmenových tříd máme třiadvacet a díky rekonstrukci stoupl počet učeben na třicet pět,“ řekla Tereza Martínková s tím, že v nových prostorách budou mimo jiných herna školní družiny, učebna pro jazykovou výuku a výuku češtiny pro děti, které mají jinou mateřštinu, či učebna pro školní program zaměřený na mimořádně nadané děti.

Jedinečná rekonstrukce ZŠ náměstí Curieových zdárně skončila a bohatá mozaika, tvořící vysokou kvalitu mateřských a základních škol zřizovaných Městskou částí Praha 1, získala nová pomyslná barevná skla i výraznější kontury. „Vzdělanost budoucích generací je úkolem, který bereme velmi vážně, protože bereme velmi vážně budoucnost našeho národa,“ uzavřel starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…