Praha 10: Čapkovo domácí muzeum dostává jasné rysy

24.02.2016 17:36

Celkem osm tematických okruhů zaměřených na jednotlivé stránky osobnosti spisovatele Karla Čapka bude připraveno pro návštěvníky domácího muzea, které se začíná rodit v Čapkově vinohradské vile. Plánu na příští využití poloviny dvojdomu, který si Čapek nechal postavit spolu se svým bratrem Josefem a který před dvěma a půl lety od dědiců Čapkovy manželky koupila Praha 10, dali nyní radní této pražské městské části zelenou.

Praha 10: Čapkovo domácí muzeum dostává jasné rysy
Foto: praha10.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 10

Rada městské části Praha 10 odsouhlasila materiál nazvaný „Libreto a technický Scénář pro expozici ve vile Karla Čapka – Osobnost mnoha tváří“. „Jde o plán příštího přesného využití Čapkovy vily, který připomínkovaly odborné instituce – Ministerstvo kultury, Památník národního písemnictví, Národní technické muzeum, Národní památkový ústav a Památník Karla Čapka. Chceme využít naprosto ojedinělé příležitosti a plně obnovit autentický rodinný prostor, kde světoznámý spisovatel žil a tvořil,“ řekl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.

Vila, kterou nejprve čeká citlivá rekonstrukce, se za několik týdnů začne vyklízet. Ještě předtím se odborníci pustí do zahrady, kterou čeká výchovný řez keřů. Výhledově se zahrada, kterou Čapek sám založil, prací na ní strávil mnoho času a nakonec ji proslavil ve své knížce Zahradníkův rok, vrátí do své původní podoby. Na zahradě budou také začínat všechny tematické prohlídkové okruhy budoucího Čapkova domácího muzea. Těch základních je osm a jejich cílem je představit návštěvníkům Čapka jako spisovatele, novináře, autora knih pro děti, divadelníka, přítele prezidenta T. G. Masaryka a tzv. pátečníka, fotografa, zahradníka, ale také jako bratra malíře Josefa Čapka. „Naším cílem je oslovit všechny věkové kategorie a zájmové skupiny veřejnosti, včetně té odborné.“ řekl radní Zoufalík.

Prohlídky domu se budou konat v pěti až sedmičlenných skupinkách. Ze zahrady návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde pro ně, stejně tak jako pro zaměstnance a ostrahu muzea, bude připraveno zázemí. V suterénu se počítá s pořádáním workshopů – čtení, diskusních setkání atd. V prvním patře domu se budou pořádat krátkodobé výstavy a prostor bude rovněž využíván pro reprezentativní účely Prahy 10.

Radnice vyhlásí veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace

Druhé patro, kde měl Čapek před svatbou s Olgou Scheinpflugovou pracovnu a kde je také jejich společná ložnice, zůstane plně zachováno a po zásahu expertů se navíc do své původní podoby vrátí zimní zahrada, kde spisovatel pěstoval kaktusy.

Ve zcela nedotčené podobě pak zůstane zachováno podkroví, kde se Čapek scházel s tzv. pátečníky, kde také pracoval a někdy i přespával.

V nejbližší době radnice Prahy 10 vyhlásí veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace na opravu vily a poté se dům začne vyklízet. Podrobný plán vyklízení radnice připravuje ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a Národním technickým muzeem. „Půjde o velmi náročný proces, protože dům je plný věcí, které Karel Čapek užíval, sbíral či vytvořil. Při manipulaci s nimi je proto nutná nesmírná opatrnost, protože jde doslova o národní poklad,“ podotkl radní Zoufalík. Na podzim by měla být zahájena rekonstrukce domu tak, aby v něm o dva roky později mohlo zahájit činnost Čapkovo domácí muzeum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…