Praha 13: Lužiny se bouří

07.04.2018 6:34

Občané Prahy 13 v oblasti Lužin se bouří proti plánované výstavbě polyfunkčních domů v těsné blízkosti Obchodního centra Lužiny. Za jeho výstavbou stojí Lenka Romanová, manželka někdejšího šéfa energetického gigantu ČEZ, Martina Romana.

Praha 13: Lužiny se bouří
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 13

Občané Lužin dlouhodobě projektu vytýkají, že vůbec nebere ohled na okolí. Vidí v něm zhoršení kvality jejich života, další zahušťování osídlení a neúnosné zhoršení situace s dopravou i s parkováním. Infrastruktura v místě plánované výstavby navíc pro takto navýšený počet obyvatel ani zdaleka nepostačuje. Developer však místo hledání kompromisu pokračuje postupně, i přes přísliby ohleduplného přístupu k okolí, v bezohledném prosazování svého projektu. V březnu 2018 také proběhlo jednání před odborem pro životní prostředí úřadu městské části Praha 13 ohledně pokácení stromů na pozemcích určených k výstavbě. Z této žádosti jasně vyplynulo, že developer není ochoten k žádným kompromisním vstřícným krokům a ani se neřídí závěry vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA). Ty totiž stanovily, že má být zvolena k realizaci jiná a k zeleni mnohem šetrnější verze projektu, než se kterou developer počítá a o niž usiluje. Je tedy vidět, že navzdory protestům obyvatel, developer má v úmyslu realizovat svůj záměr za každou cenu.

Velké pobouření tak vyvolalo nedávné oznámení o zahájení územního řízení této verze projektu. Obyvatelé se proto hodlají aktivně zapojit do jeho průběhu a prostřednictvím místních spolků na ochranu životního prostředí, zejména PD Lužiny, z. s., se do řízení přihlašují a podávají své námitky. Také spolupracují s Václavem Láskou, senátorem pro Prahu 5 a 13, který jim nabídl veškerou potřebnou pomoc a ve spolupráci s právními odborníky také připravuje pro zúčastněné spolky texty relevantních námitek k uplatnění v rámci územního řízení. Rozhodl se rovněž vytvořit petici, která formuluje odpor proti realizaci projektu. V současné době a se zvedajícím se pobouřením veřejnosti ji podpořilo již přibližně 1100 občanů. A další podpisy stále přibývají. Obzvláště aktivní jsou v tomto ohledu rodiče dětí ze Základní školy Brdičkova, kteří se snaží využít všech dostupných možností, aby projektu zabránili. Obracejí se s žádostí o pomoc také na vedení městské části Praha 13. Starosta se však současně v odpovědích občanům odvolává na stanovisko stavebního odboru, který již s předloženým projektem vyslovil souhlas.

S tímto se však obyvatelé Lužin odmítají smířit a dále a v narůstajícím počtu se hodlají všem snahám o realizaci projektu bránit. Možnost přihlášení se do řízení a pro podávání připomínek a námitek je až do 12. dubna 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…