Praha 13: Projekt „Respektuj 18!“ startuje

22.06.2018 13:48

Městská část Praha 13 a Plzeňský Prazdroj uzavřely Memorandum o spolupráci v projektu s názvem „Respektuj 18!“. Projekt se primárně zaměřuje na prevenci požívání alkoholu nezletilými. Praha 13 se podpisem memoranda stala druhou pražskou městskou částí, která jej veřejně podporuje.

Praha 13: Projekt „Respektuj 18!“ startuje
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 13

Cílem je snaha o změnu dosud poměrně tolerantního postoje české veřejnosti ke konzumaci alkoholu mladistvými do 18 let věku. Z průzkumů a z nárazových akcí Policie ČR jasně vyplývá, že alkohol je podáván i těm, kteří by s ním do styku vůbec přijít neměli – tedy dětem, které ještě nedosáhly plnoletosti.

Projekt se snaží informovat širokou veřejnost o problematice konzumace alkoholu mezi mladými lidmi, upozorňuje na problémy, které s tím souvisí a v neposlední řadě se snaží apelovat na prodejce, kteří podáváním alkoholu nezletilým porušují zákon. Projekt podpořil Ondřej Bank – mnohonásobný mistr ČR v lyžování a hokejisté David Moravec s Martinem Strakou. V rámci projektu funguje webová stránka www.respektuj18.cz, která uvádí rady a tipy pro rodiče či restauratéry.

„Uzavřením memoranda jsme přislíbili organizátorovi projektu „Respektuj 18!“ zajistit prostor pro umístění informačního stánku na vybraných akcích naší městské části. První akcí, na které bude mít Plzeňský Prazdroj umístěn svůj stánek, je Den zdraví s Prahou 13, který se konal 20. června na Slunečním náměstí před budovou radnice,“ řekl k projektu starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Praha 13 se podepsáním memoranda rovněž zavázala oslovit známé osobnosti, které by se mohly do osvěty zapojit a přilákat tak větší pozornost veřejnosti,“ dodal starosta.

Informační kampaň „Respektuj 18!“ byla oceněna v soutěži TOP odpovědná firma, kde získala 2. místo za společensky prospěšný projekt. V Praze 13 vznik memoranda iniciovala místní Agenda 21.

Přibývá závislých dětí
Mladých lidí a dětí, které mají zkušenosti s alkoholem a drogami, v Česku podle ministerstva zdravotnictví přibývá. Navíc se snižuje věk, ve kterém přicházejí s těmito škodlivými látkami do styku. První zkušenosti s tabákem a alkoholem mají podle statistik takzvaného protidrogového centra už před třináctým rokem života. Podle poslední Zprávy o stavu ve věcech drog Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti pět a více sklenic alkoholu při jedné příležitosti třikrát nebo častěji v posledních 30 dnech před průzkumem vypilo deset procent chlapců a sedm procent dívek ve věku čtrnáct až patnáct let. Alkohol pilo v posledních 30 dnech 68,5 procenta 16letých, 41,9 procenta pilo pět a více sklenic alkoholu při jedné příležitosti, pití nadměrných dávek alespoň jednou týdně uvedlo 12,1 procenta mladistvých.
(zdroj: Národní protidrogová centrála)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…