Praha 2: Antique nabídne ikony československého designu i atmosféru prvorepublikového salonu

12.11.2018 15:14

Ve čtvrtek bude na Novoměstské radnici v Praze zahájen 42. veletrh starožitností Antique.

Praha 2: Antique nabídne ikony československého designu i atmosféru prvorepublikového salonu
Foto: prague.eu
Popisek: Novoměstská radnice

Ve více než šedesáti expozicích představí návštěvníkům mimo jiné ikonická díla českých designérů posledních 100 let, nabídne jim posezení a besedy v prvorepublikovém salonu a umožní jim prohlédnout si nedávno vydané pamětní dvacetikoruny s portréty zakladatelů republiky. Jejich autor – akademický sochař a medailér Vladimír Oppl – navrhl také výroční medaili připomínající 25 let konání veletrhů starožitností a zahájení veletrhu se osobně zúčastní.

Veletrh ale samozřejmě představí kompletní škálu starožitností od šperků, mincí, porcelánu, keramiky a skla, obrazů a grafiky až po starožitný nábytek, zbraně, doplňky a módu. Přestože nebudou chybět oblíbené styly, jako jsou secese nebo art deco, důraz budou vystavovatelé i pořádající Asociace starožitníků klást na díla českých designérů posledních 100 let. Na veletrhu tak budou k vidění předměty podle návrhů Josefa Sutnara, Pavla Janáka, Josefa Gočára, V. H. Brunnera nebo Jindřicha Halabaly. Milovníci výtvarného umění se mohou těšit například na Preislerova Milosrdného samaritána nebo soubor kreseb Jana Zrzavého.

Unikátní medaile i výroční dvacetikoruny

K 25. výročí pořádání starožitnických veletrhů nechala Asociace starožitníků vytvořit pamětní medaili, jejímž autorem je akademický sochař Vladimír Oppl. Lícovou stranu zdobí portrét Rudolfa II., mecenáše a sběratele umění, na rubu je vyobrazen bůh obchodu Merkur a také všechna místa v Praze, kde se během uplynulých 25 let veletrhy starožitností konaly: dům U Hybernů, Mánes, Obecní dům i Novoměstská radnice. Vyraženo bylo 50 stříbrných a 100 měděných medailí, které bude možné přímo na veletrhu koupit.

K vidění zde bude i sada tří výročních dvacetikorun, jejichž autorem je rovněž Vladimír Oppl. „Vydala je ČNB ke stému výročí založení Československa a zobrazují osobnosti, které stály u vzniku státu: T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika. Jedná se sice o standardní oběžné mince, vzhledem k enormnímu zájmu sběratelů se s nimi však běžný člověk při placení asi jen velmi těžko setká. Veletrh je tak příležitostí si tyto zajímavé připomínky československého jubilea alespoň na vlastní oči prohlédnout,“ říká prezident Asociace starožitníků Jan Neumann.

Posezení v prvorepublikovém salonu

Jedna z místností Novoměstské radnice se po dobu veletrhu promění v prvorepublikový salon zařízený dobovým nábytkem, doplňky, dekoracemi a uměleckými díly, v němž budou k vidění i ukázky tehdejší módy a kde si budou návštěvníci moci odpočinout v dobovém sedacím nábytku. Zde se bude odehrávat větší část doprovodného programu – například beseda o životních osudech a peripetiích uměleckých tvůrců za první republiky či přednáška o designu „od monarchie k třetí republice“. Po celou dobu veletrhu bude navíc v salonu probíhat také poradenství společnosti Oprášeno, které se zaměří na rady a tipy, jak starožitný a retro nábytek udržovat, případně podomácku opravit, aniž by předměty ztratily patinu a původní estetické kvality. Součástí doprovodného programu je již tradičně také bezplatné poradenství v oblasti oceňování starožitností, které po dobu trvání veletrhu poskytují experti Asociace.

Veletrh Antique je tradičně jediným veletrhem v Česku, na němž své exponáty představují výhradně předem registrovaní a ověření vystavovatelé z řad českých starožitníků. Asociace starožitníků ho pořádá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Návštěvnost veletrhu se za rok pohybuje mezi 15 až 16 tisíci lidí, předpokládaný obrat je mezi 30 a 50 mil. Kč za jeden veletrh. Návštěvníci jsou z velké části tvořeni laickou veřejností, která si díky veletrhu mapuje český trh se starožitnostmi a získává základní orientaci v jejich nabídce a cenách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…