Praha 2: Jubilejní ročník Svatomartinských slavností na Rašínově nábřeží nebude

13.10.2020 20:27

Populární otevírání lahví se svatomartinským vínem, které se každoročně koná po celé České republice v polovině listopadu, letos neproběhne. Kvůli protikoronavirovým opatřením organizátoři akce ruší.

Praha 2: Jubilejní ročník Svatomartinských slavností na Rašínově nábřeží nebude
Foto: prague.eu
Popisek: Novoměstská radnice

Desátý ročník oblíbeného festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa, který se každý rok koná na Rašínově nábřeží, byl letos naplánován na 14. listopadu. Kvůli aktuální situaci jej ale organizátoři ruší. S náhradním termínem nepočítají. „Mladá svatomartinská vína se vždy povinně a obligátně otvírala 11. listopadu. Vzhledem k tomu, že jsou nyní povoleny venkovní akce do 20 lidí, je konání slavností samozřejmě nesmysl. Na rozdíl od jiných festivalů, které pořádáme – Piva na Náplavce a Růžového máje, které jsme z jarních termínů přesunuli na září, s jiným termínem konání Svatomartinských slavností nepočítáme. Důvodů je několik, ty zásadní jsou, že nikdo neví, za jakých podmínek a kdy se budou moci veřejné akce opět konat, a pro košt svatomartinských vín je typický podzim, jiný termín proto pro tuto akci nepřipadá v úvahu,“ vysvětlil Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

O oblíbená mladá vína jejich milovníci ale nepřijdou. „Svatomartinské víno samozřejmě nabídneme na všech třech našich trzích, tedy na Řezáčově náměstí v Praze 7, Kubánském náměstí v Praze 10 a Rašínově nábřeží v Praze 2. Nabízet ho budou už v sobotu 14. listopadu všichni vinaři, kteří na trhy jezdí pravidelně. Například Vinařství Vajbar, Chocholatý, Sedláček a další,“ řekl organizátor.

Husí speciality, které jsou oblíbenou součástí festivalu, budou tentokrát k dispozici jen na trzích, ovšem v jiné podobě. „Na rozdíl od festivalu nebudeme na trzích nabízet husí speciality určené k okamžité konzumaci. Prodejci budou nabízet například několik druhů husích paštik, čerstvá husí játra nebo celé husy z farmy, které si budou moci lidé předem objednat na našich internetových stránkách a vyzvednout na trzích,“ popsal Jiří Sedláček.

Svatomartinské slavnosti a pečená husa
Dnes už tradiční akce Svatomartinské slavnosti a pečená husa se poprvé konala v roce 2010 na náměstí Jiřího z Poděbrad, o rok později se přesunula na Rašínovo nábřeží, kde se koná dodnes. Festival pravidelně navštěvuje kolem šesti tisíc lidí. Pořadatelem akce je spolek Archetyp. Více ZDE.

Farmářské trhy Náplavka
Jedinečný genius loci spolu s uvolněnou atmosférou dělají z farmářských trhů Náplavka oblíbené místo Pražanů i turistů. Každou sobotu od 8 do 14 hodin je zde možné nakoupit potraviny z kvalitních surovin – od sezónní zeleniny a ovoce, pečiva, masa, čerstvých ryb přes kozí, kravské i ovčí sýry až po domácí vajíčka. Farmářské tržiště Náplavka je součástí Asociace farmářských tržišť ČR, která se řídí kodexem farmářských trhů. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…