Praha 2: Rekonstrukce Grébovky nominována na cenu Památka roku 2013

06.02.2014 21:27

Havlíčkovy sady byly v pátek 31. ledna 2014 na zasedání regionální sekce členů Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vybrány jako reprezentant za kraj Praha do celostátního kola soutěže Památka roku 2013. Dokončená desetiletá obnova této rozsáhlé památky byla velmi kladně hodnocena jak ze strany zástupců Ústavu územního rozvoje a Národního památkového ústavu, tak v řadách představitelů ostatních městských částí.

Praha 2: Rekonstrukce Grébovky nominována na cenu Památka roku 2013
Foto: Praha 2
Popisek: Adventní trhy na Náměstí Míru

Titul Památka roku se letos uděluje poprvé. Je výrazem ocenění za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky, budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny tak mohou být např. zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, vojenský nebo zemědělský brownfield, veřejný prostor nebo park.

Grébovka představuje v podmínkách hlavního města Prahy zcela unikátní prostor, ve kterém se snoubí důmyslné parkové úpravy s krásnou architekturou, pocházející z konce 19. století, do níž současní architekti citlivě zasadili moderní prvky.

„Městská část Praha 2 se pro náročnou cestu obnovy Grébovky rozhodla koncem 90. let 20. století, kdy naprosto zdevastovaný areál převzala od hlavního města do své správy,“ říká zástupce starostky Václav Vondrášek. „Již tehdy bylo zřejmé, že půjde o dlouhodobý a technicky i finančně velmi náročný projekt. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Dokončení revitalizace Grébovky představuje úspěšné uzavření jedné dlouhé etapy vývoje Prahy 2. A jsme rádi, že park nyní slouží Pražanům jako oblíbené místo pro relaxaci, ale také k pořádání četných společenských a kulturních aktivit.“

Samotná obnova parku a památkově chráněných objektů trvala zhruba deset let.

Definitivně byla dokončena vloni na podzim parkovými úpravami v horní části sadů.

O titul Památka roku 2013 se Grébovka utká s dalšími 13 projekty. Vítěz 1. ročníku celostátní soutěže bude znám v březnu, ceny budou předány 3. dubna 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: praha2.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…