Praha 2 má svou výdejnu Potravinové banky v přízemí Novoměstské radnice

07.06.2023 10:23 | Tisková zpráva

Městská část Praha 2 na začátku června otevřela nové výdejní místo Potravinové banky určené pro občany z Prahy 1 a 2, kteří se nacházejí v tíživé finanční situaci. Výdejní okénko, které se nachází v přízemí na nádvoří Novoměstské radnice, je v provozu každé pondělí v době od 9 do 12 hodin.

Praha 2 má svou výdejnu Potravinové banky v přízemí Novoměstské radnice
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

Potravinová banka má v metropoli hned několik míst, kde vydává potraviny lidem, kteří se ocitli v nouzi nebo v krizové životní situaci. Od června k nim nově přibyla také Novoměstská radnice. Organizace navíc své aktivity stále rozšiřuje, a to právě z důvodu vyššího zájmu o poskytovanou pomoc. Projekt potravinové banky podporuje i Hlavní město Praha, letos na její provoz přispělo částkou 2,5 milionu korun.

„Potravinová banka Praha a Středočeský kraj je jednou z nejefektivnějších v republice a je z mého pohledu nezastupitelným dílkem mozaiky pomoci lidem v nouzi. Praha 2 s ní spolupracuje již třetím rokem, a jak zaměstnanci našeho humanitního odboru, tak charitativní organizace kvitují tuto rychlou pomoc pro potřebné a její provázanost na další služby. Mám radost z otevření nového výdejního místa v Novoměstské radnici a věřím, že se tak zase o kousek přiblížíme k těm nejpotřebnějším. Tuto službu budu dál podporovat i v rámci celé Prahy,“ říká starostka Prahy 2 a zároveň náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29713 lidí

Lidé, kteří se ocitli ve finančních problémech, mohou do nové výdejny v Novoměstské radnici přijít pro potraviny 1x týdně. Aby mohli pomoc získat, musí přinést doporučení sociálního odboru, úřadu práce nebo OSPODu.

Hlavní činností Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj je svoz potravin potenciálně určených k likvidaci z prodejen s prodejní plochou nad 400 m2, od výrobců, farmářů, ze škol, restaurací nebo z hotelů.

„Maminky s dětmi mohou dostat i pleny, vlhké ubrousky, dětskou hygienu. Potravinová banka není supermarket, do tašek dávají naši zaměstnanci vždy ty potraviny, které máme zrovna na skladě. Bývají to těstoviny, rýže, mléko, sladkosti, cukr, pečivo, sladkosti, ovoce, zelenina, paštiky… zkrátka cokoli zrovna svezou naši řidiči z potravinových řetězců,“ dodává Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky.

Městská část Praha 2 projekt Potravinové banky nejen vítá, ale i podporuje. Na zvýšenou poptávku po základních potravinách v době covidu reagovala například uspořádáním sbírky přímo před budou radnice na náměstí Míru. Dárci tehdy Potravinové bance věnovali celkem 800 kilogramů potravin a drogerie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…