Praha 4: Smlouva s investorem sníží zástavbu a zajistí mateřskou školu

10.12.2016 13:00

Praha 4 podporuje obyvatele Hodkoviček. S investorem a developerem, kteří plánují vybudovat na místě bývalých skleníků obytný soubor Hodkovičky Nad řekou, vyjednala výraznou úpravu projektu.

Praha 4: Smlouva s investorem sníží zástavbu a zajistí mateřskou školu
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 4

Městská část zásadně odmítla původní návrh zástavby bodovými výškovými objekty a prosadila nižší zástavbu. Dále se podařilo dohodnout výstavbu mateřské školy, revitalizaci Zátišského potoka s výsadbou zeleně a navýšení ploch občanské vybavenosti. Zabránilo se také dopravnímu napojení obytného souboru do ulice V Mokřinách.

„Podařilo se nám zamezit výstavbě až dvacetipatrové budovy, kterou zde mohl developer postavit,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ). „A navíc jsme kromě výsadby nového parku dohodli výstavbu školky s třemi třídami a dětským hřištěm přírodního charakteru, kterou budou využívat jak noví obyvatelé, tak i dosavadní obyvatelé této lokality. Ke snížení zástavby a vybudování mateřské školy se investor zavázal ve smlouvě s městskou částí.“

Projekt Hodkovičky Nad řekou je rozdělen do dvou etap. První etapa přiléhající k ulici Modřanská představuje soubor čtyřpodlažních až sedmipodlažních domů s 313 byty. Dostavbou II. etapy směrem k ulici V Mokřinách by se měl celkový počet bytů obytného souboru zvýšit na téměř 500. Naprosto zásadní úpravou, kterou se podařilo městské části vyjednat, je  snížení původní navrhované výšky zástavby v II. etapě projektu na čtyři nadzemní podlaží a jedno ustupující. Tato zástavba bude navíc v dostatečné vzdálenosti oddělena od rodinných domků v ulici V Mokřinách ozeleněnou nezastavitelnou plochou a budovou a zahradou nové mateřské školy.

„Vyjednávání nebylo snadné,“ uvedla radní pro územní rozvoj a výstavbu Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/SZ). „Snažili jsme se především vyjít vstříc potřebám místních obyvatel, dokázali jsme přesvědčit developera, aby nestavěl ani 20patrové, ani 14patrové domy a aby na úkor svého zisku investoval peníze do veřejných prostranství a občanské vybavenosti. Je to v duchu naší politiky, že investor nemůže území jen vytěžit a odejít, ale musí mu také něco vrátit.“

Zastavění bývalého skleníkového areálu v Hodkovičkách umožnila změna územního plánu z roku 2010 z původních zemědělských pěstebních ploch na plochy zastavitelné. Na tuto změnu územního plánu tehdy místní obyvatele osobně upozornil nynější starosta Petr Štěpánek. Nikdo nevyužil možnosti se k návrhu změny vyjádřit a Zastupitelstvo hlavního města Prahy tuto změnu schválilo. Strana zelených v roce 2010 návrh této změny nepodpořila. I když přeměna brownfieldu v plochu městské zástavby byla potřebná, míra zastavěnosti měla být podle Strany zelených nižší.

Vlastník pozemků a investor stavby společnost VERANO REAL k. s. společně s výkonným developerem společností FINEP CZ a.s. představili projekt Hodkovičky Nad řekou městské části v roce 2015. Od té doby byl projekt již dvakrát projednáván na veřejných zasedáních Komise územního rozvoje a výstavby Rady městské části Praha 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…